Aquestes neveres són a 80 graus sota zero i tenen capacitat per emmagatzemar 6.000 mostres de biòpsies i extraccions de sang i teixits. Una capacitat necessària pel volum d'assajos clínics que realitza l'insitut de recerca de l'hospital, que preveu que per aquesta planta hi passin, cada any, un miler de pacients. RAFAEL SIMÓ, cap de Diabetes i Metabolisme de l'Insitut de Recerca "L'ususari que entra en un assaig clínic se l'ha de cuidar perquè és voluntari, i aquest tipus d'instal·lacions, des del punt de vista logístic i estructural, permet afrontar els assajos de forma més competitiva i podrem ser focus de captació de fons." La inversió és imprescindible per tirar endavant la investigació. El Vall Hebron té en actiu, actualment, 600 assajos clínics, i cada any en comença prop de 250 més, unes xifres que el situen com la primera institució de l'Estat espanyol en recerca clínica i una de les més prestigioses a tot Europa, tot i les dificultats per aconseguir fons. JOAN COMELLA, director científic de l'Hospital Vall Hebron "Vall Hebron està, en aquests moments, a punt de creuar la línia de rebre més inversió de l'estranger, la Unió Europea o fins i tot el govern americà que no pas el Govern espanyol, i també de la indústria privada farmacèutica internacional." Aquestes instal·lacions, amb set consultes, un laboratori i un arxiu que unfiica totes les històries cliniques dels pacients, permetrà gestionar de manera més eficaç els assajos i ser més competitius.

L’espai està ubicat a la tercera planta de l’Àrea Maternoinfantil de l’hospital i totes les instal·lacions serviran per donar suport assistencial al desenvolupament de la recerca clínica. En total, són set consultoris i un laboratori de processament de mostres de biòpsies, sang i teixits.

Mentre que a Europa el nombre d’assaigs clínics s’ha reduït en més d’un 25% de mitjana, l’Institut de Recerca Vall d’Hebron fins i tot ha incrementat lleugerament. Actualment hi ha prop de 600 assajos clínics en actiu i cada any se’n comencen prop de 250 més. El nou centre podrà acollir-ne uns 350 i entre 750 i 1.000 pacients l’any. El Vall d’Hebron ja és el centre de recerca clínica més important de tot Espanya.