“No concebo com, tot i haver-hi queixes, no es fes res a l’escola. Tant mal ha fet Benaiges com la directora de l’escola”. Qui així parla és l’Anna, una exalumna de l’Escola Barcelona, que explica que des del centre es tapava l’exentrenador del Barça Albert Benaiges i que aquest actuava “amb total impunitat“.

Directora i mestres l’idolatraven

L’Anna explica que dues mares d’alumnes del seu curs van anar a queixar-se dels presumptes abusos a Mari Carmen de Miguel, directora del centre quan ella tenia 12 anys —ho va ser entre 1982 i 1991—. Afegeix que també una companya seva es va adreçar a la responsable de l’escola. I pocs dies després, assegura l’Anna, la tutora del grup va reunir tota la classe i va fer “una reprimenda en tota regla” en què els va dir que “no podien anar dient mentides”.

“Si només a la meva classe hi va haver tres queixes, hi havia dues línies per curs i van passar 20 anys, no em quadren els números“. Així d’incrèdula s’expressa l’Anna, que no entén que no es fes “res per impedir els abusos”. Aquesta exalumna afirma que tant la directora del centre com les mestres “idolatraven” Albert Benaiges. Entre altres motius, per la seva vinculació al Barça i per portar alumnes a aquesta institució. Però, afegeix, “una cosa no treu l’altra”, i “si no actuava bé, s’havien de prendre mesures”.

Seria molt reparador per les víctimes si la directora o les mestres diguessin que els sap greu el que va passar
Anna

El perdó seria reparador per a les víctimes

Aquest dijous, l’Anna té pensat anar als Mossos a posar una denúncia. Afirma estar “en xoc” des que el diari ‘Ara’ va destapar el cas i s’emociona. “Pensava que només ens havia passat a nosaltres”, apunta, “ni jo ni les meves companyes érem conscients d’aquesta magnitud“. Afegeix que seria molt reparador per a les víctimes que la directora o mestres d’aleshores “diguessin que els sap greu el que va passar”. Això tenint en compte, diu l’Anna, que la majoria de delictes “ja hauran prescrit”.

Tocaments quan saltaven el plint

L’Anna explica que l’Albert Benaiges “posava la mà per tot arreu quan ens ajudava a saltar el plint. Les meves companyes haguéssim preferit que no ens hagués ajudat gens a saltar-lo”. A més, Benaiges, diu l’Anna, “burxava i humiliava els alumnes maldestres de la classe de gimnàstica”.

L’exalumna també relata que en alguna ocasió li havia arrancat la tovallola per obligar-la a dutxar-se, que se les quedava mirant mentre es dutxaven, i que “entrava i sortia d’allà quan volia”. El pretext que feia servir era que “no havien de tenir vergonya” i que “si en tenien eren unes rares”. Li crida l’atenció que moltes generacions d’alumnes hagin fet servir el mateix sistema de mullar-se el cap i la tovallola per “fer veure que ja s’havien dutxat i que les deixés en pau”.

El Consorci fa un comunicat

Aquest dimecres el Consorci d’Educació de Barcelona ha publicat un comunicat a Twitter en el qual expressa “la condemna als fets denunciats pel diari ‘Ara'”.

betevé ha parlat amb la seva directora actual. Afirma que tot l’equip actual “és molt jove”, i que no hi era quan van passar els fets denunciats. Ha afegit que el centre té la intenció de fer formació a tot el claustre per prevenir abusos.