Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

(ACN) L’Auditori de Barcelona ha programat per la temporada d’hivern 45 produccions que s’articulen en 58 concerts. El director de L’Auditori, Robert Brufau, ha destacat els dos concerts de “primeríssimes orquestres internacionals”, durant la roda de premsa de presentació de la programació. El primer recital serà el que oferirà l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Viena amb el violoncel·lista Kian Soltani, que torna a L’Auditori com a solista. Dues setmanes més tard serà el torn de l’Orquestra Simfònica SWR, de Stuttgart.

Tota la programació d’hivern s’engloba sota el relat artístic de ‘La creació’. La temporada començarà amb el tradicional concert de Cap d’Any que oferirà la Banda Municipal de Barcelona el dia 3 de gener. El conjunt farà vuit programes, que comptaran amb la direcció de José R. Pascual-Vilaplana, Salvador Brotons, Carlos Ramon i Philippe Bach.

La programació també recupera un intercanvi entre l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i l’Orquestra Nacional de Espanya. Així, l’OBS visitarà l’Auditori Nacional de Música de Madrid a mitjans de febrer, en les mateixes dates que l’Orquestra Nacional d’Espanya serà a L’Auditori. Brufau ha celebrat la posada en marxa d’intercanvis i ha deixat la porta oberta a fer-ne més en un futur, fins i tot amb orquestres internacionals. El director de L’Auditori ha remarcat que “acords d’aquest tipus són un bon punt de partida per a futures gires”.

De fet, pel que fa a les gires de l’OBC, Brufau també ha destacat dos concerts que l’orquestra farà a Tarragona i al Teatre Kursaal de Manresa dedicats a les músiques de Pau Casals. Malgrat que en un principi havien de ser tres concerts, aquests són fruit d’un acord entre L’Auditori i el Liceu, en coordinació amb el Departament de Cultura. Així, la previsió és que cada any les orquestres simfòniques de L’Auditori i el Liceu puguin actuar per diferents equipaments catalans fora de Barcelona. L’OBC també farà un homenatge al compositor Robert Gerhard en el cinquantè aniversari de la seva mort.

Festival Emergents

Malgrat la incertesa, L’Auditori també ha decidit tirar endavant el festival Emergents, que agrupa alguns dels millors talents del futur. Emergents se celebrarà entre el 25 i el 28 de març i tancarà la programació d’hivern. Hi debutaran la pianista de 13 anys Alexandra Dovgan, apadrinada de Sokolov, i la violoncel·lista Anastasia Kovekina, medalla de bronze al Concurs Txaikovski i una de les seleccionades al New Generation Artist de la ràdio anglesa BBC.

Al festival Emergents també hi actuarà la percussionista Vanessa Porter, el quartet de corda Aris Quartet, el trio de piano Trio Da Vinci, el Cor Jove Nacional, la Jove Capella i el Kebyart Ensemble. El jazz de Mar Serra, Pere Navarro i Clara Fiol completarà la programació del festival.

A més, durant la programació d’hivern també hi haurà Les Musiciens du Louvre, pel que fa a la música antiga, i el Trio Zen, pel que fa a cambra. En l’àmbit de la nova creació es podran escoltar les propostes de Sampler Sèries, amb una performance de vuit hores del percussionista i creador Ivo Sans. Aquest espectacle comptarà amb la bailaora Sònia Sánchez i el periodista Marc Giró.

La pianista Varvara interpretarà l’obra ‘Els elements’, acompanyada de l’OBC i sota la direcció de Duncan Ward. L’espectacle es podrà veure el 23 i el 24 de gener. Foto: Jordi Roca

Adaptació de la programació a la covid-19

Brufau ha explicat que pel que fa a les orquestres encara tenen dubtes sobre com es podran fer els concerts i quants músics podran pujar a l’escenari, en funció de les limitacions de la pandèmia pel coronavirus. Sobre els concerts internacionals, ha assegurat que estan valorant de fer dos passis, en funció de la demanda. Malgrat tot, el director de L’Auditori ha explicat que algunes activitats previstes pel pròxim trimestre s’han hagut d’ajornar. És el cas del projecte de creació del Cor de L’Auditori, que naixerà la temporada 2021-22, i els concerts del cicle Escenes.

Així mateix, per adaptar-se a la pandèmia L’Auditori també va posar en marxa la plataforma L’Auditori Digital. Brufau ha celebrat que el portal ja disposa de més de 2.700 subscriptors d’arreu del món i ha assegurat que a escala europea la iniciativa “ha despertat interès” perquè altres auditoris han preguntat sobre la possibilitat de comprar la plataforma.

L’Auditori Digital seguirà vigent durant la temporada d’hivern i s’hi podran seguir en directe una vintena de concerts. A més, es faran enregistraments específics per a aquest portal, entre els quals hi haurà sis cançons populars catalanes de Pedrell i obres de les compositores Sofía Martínez i Núria Giménez Comas.

Campanya de suport a la música

L’Auditori ha posat en marxa una campanya de suport a la música. El vídeo presenta al pianista Josep Colom interpretant l’ària de les ‘Variacions Goldberg’, de Johann Sebastian Bach. Al final de l’audiovisual hi apareix el missatge “la música sempre ha estat al teu costat, ara necessita que tu li facis costat”. Brufau ha reivindicat que “la cultura està present en tot el que fem, en tot el que consumim, i no és únicament un sector”.

En aquesta línia, el director de l’equipament ha considerat “insuficient” la proposta de resolució que el Parlament ha aprovat aquest dilluns sobre l’increment del pressupost destinat a cultura, que el 2022 arribarà a un 2 % del total que aprovi la cambra. Brufau ha lamentat que “la realitat és que no som un sector rellevant en l’àmbit pressupostari”.