A finals del segle XIX l’Eixample era una zona industrial però en queden pocs testimonis. La Fàbrica Lehmann n’és una excepció. Ara, l’editorial Comanegra ha publicat un llibre que revisa diversos aspectes de la història d’aquest espai tan singular des que es va fundar fins a l’actualitat. Per nodrir aquesta obra han convocat diverses veus. Una d’elles és Dory Sontheimer, filla de Kurt Sontheimer, cunyat de Max Lehmann, que per raons personals es va fer càrrec del negoci als pocs anys de posar-se en marxa. També hi han escrit Mercè Tatjer i Pere Capellà, entre d’altres.

L’alemany Max Lehmann, un dels fabricants de joguines més importants del món, va obrir una de les seves fàbriques de nines en aquest interior d’illa de l’Eixample. Era l’any 1894. L’avi de la Dory es va fer càrrec del negoci al cap de pocs anys. S’emociona quan explica que des que va saber que era aquí on fabricaven les nines, s’imagina el seu pare, quan entrava a treballar de jovenet, amb la seva tia Dorel, de qui porta el nom.

Lehmann fabricava nines i les exportava arreu d’Europa i Amèrica. El llibre explica la producció d’aquestes joguines i documenta el passat industrial de l’Eixample. Aquest recinte, construït el 1891, n’és un dels pocs testimonis que queden. El director de l’editorial Comanegra destaca que el recinte està pràcticament com l’any 36. A partir d’aquell any, els espais fabrils es van començar a compartimentar. L’espai continua treballant en el món de les il·lusions perquè actualment acull tot d’empreses dedicades a la producció cultural. El llibre es presentarà aquest dissabte en el marc de la jornada de portes obertes de la fàbrica.