Passejar, jugar a bàsquet, xutar la pilota, gronxar-se, donar un cop d’ull a l’hort o prendre el sol són algunes de les activitats de què ja poden gaudir els veïns i veïnes de l’Eixample en el nou parc que s’arranjat al solar de l’antic convent de les Germanetes dels Pobres. Es tracta d’una àrea de 4.930 metres quadrats que, arran la reivindicació dels veïns i després de 12 anys en desús, s’ha habilitat amb pistes esportives, un espai infantil, rocòdrom, taules de picnic i tennis de taula, i diverses zones verdes. El pressupost de les actuacions ha estat d’uns 650.000 euros.

Els veïns, que dissabte van inaugurar l’espai amb tot un programa d’activitats incloses també al programa de la trobada ciclista Pantumacona, s’han mostrat molt contents amb el canvi. L’espai, que inclou els antics jardins d’Emma de Barcelona, s’ha obert aquest cap de setmana al públic i es tancarà a les nits. Tots amb els que hem pogut parlar trobaven molt necessari, i ara satisfactori, que els més petits hi tinguin un espai on poder jugar i els més grans un lloc on prendre el sol aprofitant el bon temps.

Tocant al carrer de Viladomat hi ha l’Espai Germanetes, amb uns horts urbans on fa anys que creixen els enciams, les escaroles, les cebes i les tomaqueres. Els mateixos veïns són els que gestionen els usos que es desenvolupen en aquest espai i alhora organitzen activitats a la resta del nou parc, dissenyat amb la participació de totes les entitats del barri. L’Espai Germanetes va ser ocupat i dinamitzat des del col·lectiu Recreant Cruïlles i l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample, a qui després es va adjudicar la gestió en el marc del pla Buits.

Al nou parc urbà de la Nova Esquerra de l’Eixample hi ha, doncs, diferents espais, pensats en concordança amb els tres principals eixos del seu disseny: la biodiversitat, la connectivitat i l’adaptabilitat. L’Ajuntament ha volgut donar molta importància a la vegetació, creant l’anomenat “Bosquet de l’Eixample”, fruit de la demanda veïnal de plantacions que hi creïn un espai d’ombra. També s’ha aconseguit l’obertura d’accessos, amb un nou eix de pas per a vianants entre els carrers de Viladomat i del Comte Borrell. Alhora, s’han creat diversos murs verds en diferents mitgeres que conformen l’espai, i un altre mur amb miralls i panells d’alumini que juguen amb els reflexos.

Tota aquesta urbanització és provisional, perquè en aquesta mateixa illa està previst construir un total de 82 habitatges de lloguer assequible, una escola bressol amb 87 places i un institut, molt demanat pel veïnat, ja que actualment alguns dels alumnes estudien de manera provisional en barracons al carrer del Consell de Cent. La Generalitat preveu que s’hi construeixi l’edifici definitiu d’aquest institut el 2017 i que el trasllat es produeixi un any després, al 2018. Els habitatges de lloguer assequible es distribuiran en dos edificis: un al número 158 del carrer del Comte Borrell i l’altre al 142 de Viladomat, per a gent gran.