La manifestació pretén forçar el Parlament de Catalunya a aprovar uns pressupostos que donin resposta a “la situació d’emergència social” que viu Catalunya, segons s’expressa a les xifres d’atur, pobresa, exclusió social i increment de les desigualtats. Molts dels dirigents polítics i socials que hi han parlat han posat com a exemples d’aquesta situació la dona de Reus morta dilluns en un incendi a casa seva (on s’hi veia amb espelmes perquè li havien tallat la llum) i l’aparició dimecres a Lliçà d’Amunt de 10 immigrants kurds amagats entre la càrrega d’un camió que venia de Turquia.

Davant de l’emergència social ja reconeguda per resolucions del Parlament de Catalunya, els convocants reivindiquen que s’hi faci front amb polítiques socials basades en una fiscalitat “més justa”. És a dir, que s’incrementin els ingressos de la Generalitat, apujant l’IRPF a les rendes més altes o recuperant l’impost de successions, i que s’implantin mesures com la renda garantida de ciutadania. El manifest amb què s’ha convocat aquesta mobilització també demana recuperar i superar el pressupost educatiu o sanitari retallat durant els darrers anys i que es concretin urgentment polítiques per generar ocupació de més qualitat.

La mobilització s’adreça a tots els grups polítics que hauran de votar els pressupostos al Parlament de Catalunya, però molt especialment a la CUP. Els cupaires van decidir la setmana passada admetre a tràmit el projecte de pressupost elaborat pel departament d’Oriol Junqueras, però encara no han garantit que l’acabin aprovant. Abans passaran unes setmanes de dura negociació en què els manifestants que avui han sortit al carrer esperen que la Generalitat assumeixi les seves demandes socials. A la marxa han participat també alguns dirigents de la CUP, com ara la diputada Mireia Vehí.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, assegura que la proposta de pressupostos del govern de Junts pel Sí és “insuficient” i que el 2010 es van gastar 3.500 milions d’euros més en polítiques socials. El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, lamenta que el govern estigui “més preocupat per l’equilibri parlamentari que no pas pel debat de polítiques socials”. Ros també reclama polítiques d’ocupació que no només serveixin per reduir l’atur sinó també per garantir que tothom pugui arribar a fi de mes i no viure en la pobresa tot i tenir feina. La secretària general de la USOC, Maria Recuero, prega al govern català que deixi de banda els anys d’austeritat i inverteixi en polítiques socials per combatre l’exclusió i la pobresa energètica, entre altres problemes.