ALBERT GIRALT, director general Avinent: "És un canvi de paradigma de com s'estaven fent moltes cirurgies complexes en àmbit maxil•lo dental. Tot el que fem és per buscar solució individual per a cada pacient. Ho fem de tecnologies d'impressió 3D que permeten aconseguir geometries, implants, pròtesis que abans no es podien aconseguir". XAVIER CAMÍ, responsable Avinent Digital Health "Els nostres enginyers estan en contacte directe amb els doctors via telefònica o connexió remota perquè hem d'entendre perfectament quin és l'abast de la cirurgia que es vol fer per poder-la transmetre-la a la cirurgia virtual i poder dissenyar els implants i les vies de tall necessàries pel cas que s'està treballant". Dtra. CORO BESCÓS, CAP del Servei de Cirurgia Oral i Maxil•lofacial Vall Hebron "Crec que la qualitat de la reconstrucció és millor. Ens permet posar els empelts en una posició que és molt més favorable per a rehabilitació posterior amb implants i podem tenir millors resultats estètics perquè també podem fabricar pròtesis per millorar els angles facials, la projecció de la mandíbula... " "Al final, el que ens agradaria és poder desenvolupar un projecte d'investigació en aquesta línia en què, utilitzant la tecnologia d'impressió digital en 3D poguéssim desenvolupar nous materials més biològics que permetin una restitució també més biològica del pacient".
Fins a la implantació d’aquest sistema, els metges de l’hospital feien l’estudi del pacient i les proves pertinents i després contactaven amb els responsables de fer la pròtesi, sovint en laboratoris estrangers. La novetat d’aquesta plataforma és que s’estreny la relació entre els metges i els enginyers i tècnics, que estan en contacte des del primer moment i per a tota la planificació.
Això, per la cap del Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial del Vall d’Hebron, la doctora Coro Bescós, “permet treballar directament amb els enginyers, que són els que dominen la tecnologia d’impressió i permet fer noves pròtesis, de nous materials, i algunes de molt específiques per a un pacient determinat, cosa que abans era difícil de fer”.
Una altra novetat és que a banda d’elaborar i enviar la pròtesi, l’equip de tècnics també fa arribar als metges informació útil per al moment de fer la intervenció quirúrgica. “Moltes vegades el cirurgià visualitza de manera avançada quin resultat acabarà obtenint i, a partir d’aquest procés, pot planificar una cirurgia més fàcil, més acotada i més previsible”, explica Albert Giralt, director general d’Avinent.
El resultat final, asseguren les dues parts, és que el pacient hi surt guanyant en qualitat de vida, ja que la recuperació és més bona, també estèticament i funcionalment, perquè els resultats són més acurats.
Cap a nous materials
L’ús d’aquesta plataforma tecnològica es pot aplicar a altres especialitats mèdiques com la cirurgia plàstica, la traumatologia o l’ortopèdia. Un dels reptes que es plantegen al Vall d’Hebron però, és poder investigar per, a partir de la impressió digital en 3D, poder desenvolupar materials més biològics que facilitin també “una restitució més biològica del pacient”.