MERCÈ TERÉS, portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans "Creiem que aquesta és una situació extraordinària de la que nosaltres com a estudiants n'estem farts. No volem que se'ns exclogui com a estudiants de classe treballadora de l'accés als estudis superiors. Constantment s'estan posant barreres econòmiques i exigim al govern de la Generalitat que materialitzi aquesta rebaixa del 30 % de les taxes" // "Aquesta manifestació per nosaltres és com el primer pas endavant per començar a caminar cap a la gratuïtat de la universitat. Entenem que no es pot aconseguir a curt termini, però sí a llarg termini i això és el que nosaltres estem demanant a la Generalitat" CÉSAR MARÍN, coordinador d'Universitats de CCOO de Catalunya "Hi ha dues resolucions del Parlament de Catalunya que insten a baixar les taxes un 30 % i el govern no en fa cas. Per què ens hi sumem nosaltres? Perquè és un problema de tots. Com a treballadors també és un problema perquè és un problema de la universitat pública catalana" ESTUDIANTS "Les universitats a 2.000 euros la matrícula no són universitats públiques, se les pot permetre només un tipus de gent. I, per tant, arribats a aquest punt, optem per la gratuïtat que serà l'única manera en què es podrà garantir que tothom, tots els estudiants, siguin de la classe que siguin, puguin accedir i estudiar" // "Tots els estudiants ho experimentem. Només, per exemple, a la Facultat de Lletres de l'Autònoma el 2006 la gent pagava uns 660 euros per fer qualsevol carrera i ara mateix jo estic pagant a títol individual 1.800 euros. Estem parlant d'una pujada de taxes desorbitada que fa que la gent de classe obrera o, directament, la gent base del poble català no pugui accedir a la universitat d'elit i a la universitat pública"

Sota el lema “Universitat gratuïta”, la mobilització ha estat convocada per l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC). També l’han secundat diverses assemblees de facultats, així com la Federació d’Educació de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) i el sindicat de mestres USTEC-STEs.

La capçalera de la manifestació ha sortit aquest dijous a la tarda des de la plaça de la Universitat i s’ha dirigit fins a la plaça de Sant Jaume, tot passant pel carrer de Pelai, la plaça de Catalunya, la Rambla i el carrer de Ferran. Un cop davant de la Generalitat, s’ha llegit un manifest per denunciar que les universitats catalanes s’han situat en els últims anys entre les 10 més cares d’Europa i exigir a la Generalitat que apliqui la reducció d’un 30 % de les taxes universitàries, tal com ha aprovat el Parlament de Catalunya.

Durant els parlaments, tres estudiants han destacat que la manifestació d’aquest dijous és el primer pas per aconseguir la gratuïtat dels estudis universitaris. També han recordat que l’Estat espanyol només destina el 2 % del pressupost a educació, lluny de les xifres d’altres països europeus, i només un “raquític” 0,4 % a finançar les universitats.