Trapero en el judici

(ACN) A distància i amb les conclusions definitives de la fiscalia, així s’ha reprès aquest dilluns el judici contra el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i l’antiga cúpula de la Conselleria d’Interior, que es va suspendre per l’esclat de la pandèmia per coronavirus el passat 13 de març. Els acusats coneixeran si la fiscalia rebaixa l’acusació contra ells de rebel·lió a sedició pels fets del 20-S i l’1-O.

El judici va començar el passat 20 de gener i durant els dos mesos que va estar en marxa, fins al 10 de març, es van fer tots els interrogatoris a acusats i testimonis, per tant, només falten els últims tràmits de la vista oral: les conclusions, els informes i l’última paraula.

La sessió se celebra a la seu de l’Audiència Nacional a Madrid, però Trapero, l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig i l’exdirector general dels Mossos Pere Soler, juntament amb els seus advocats, la seguiran a distància des d’una sala de l’Audiència de Barcelona.

Es preveu que la sessió sigui força curta, ja que el fiscal només ha de confirmar les conclusions provisionals o indicar els canvis que hi vulgui fer. De fet, el Tribunal Suprem va condemnar els líders independentistes per sedició, no pas per rebel·lió, i no es descarta que la fiscalia pugui rebaixar la petició de penes inicial. Va ser la mateixa fiscalia la que va demanar uns dies de marge després dels testimonis i la prova documental per valorar les seves conclusions definitives, cosa que donava a entendre que les canviaria respecte a les provisionals.

L’Audiència Nacional ha fixat al següent dilluns, 15 de juny, l’anunci de les conclusions definitives de les defenses i l’informe del fiscal. Per a dimarts 16 i dimecres 17 es preveuen els informes de les defenses i el torn d’última paraula dels quatre acusats. Les últimes tres sessions tindran lloc a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares, on es van fer totes les sessions excepte les tres últimes.

Durant el judici la fiscalia va intentar evidenciar que la policia catalana havia deixat créixer la concentració davant d’Economia per evitar l’escorcoll policial i la sortida de la comitiva judicial. Les defenses i els comandaments dels Mossos aportats com a testimonis de la defensa, en canvi, van intentar convèncer el tribunal que quan la Guàrdia Civil va comunicar els escorcolls ja era massa tard per establir perímetres de seguretat, i que l’actuació contundent dels antiavalots hauria estat encara més perjudicial.