La fiscalia de l’Audiència Nacional ha rebaixat l’acusació contra el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero i l’excúpula d’Interior pels fets de l’1 d’octubre i el 20 de setembre del 2017. Si al principi del judici va mantenir la rebel·lió, ara ho ha rebaixat a un delicte de sedició, tenint en compte la sentència del procés al Suprem.

Així, dels 11 anys que demanava inicialment, ara sol·licita 10 anys de presó i inhabilitació absoluta pel major Trapero, l’exdirector dels Mossos, Pere Soler i l’exsecretari general d’Interior, Cèsar Puig, com a autors d’un suposat delicte de sedició. En canvi, a la intendent Teresa Laplana, a qui ja acusava de sedició, ha mantingut la mateixa pena de quatre anys de presó.

Ara bé, per primera vegada, i com a pena alternativa, el fiscal ha proposat no condemnar-los a presó, sinó a una multa econòmica per un delicte de desobediència. Així, demana castigar Trapero, Puig i Soler a una multa de 60.000 euros i inhabilitació especial per a càrrec públic durant un any i vuit mesos i a la intendent Laplana, a una multa de 30.000 euros i inhabilitació especial per a càrrec públic durant un any. La maniobra és extraordinària, ja que fins ara la fiscalia no havia rebaixat l’acusació pel procés sobiranista de la rebel·lió.

La prova que la fiscalia “té seriosos dubtes”

La defensa del major i la intendent Laplana, Olga Tubau, considera que la proposta d’alternativa és la prova “verbalitzada” que la fiscalia “té seriosos dubtes” per condemnar per sedició els exdirectius dels Mossos i d’Interior durant l’1-O. “Objectivament és una bona notícia”, ha dit, tot i que ha matisat que una possible condemna per desobediència seria un “retret molt greu” pel major i la intendent com a funcionaris públics. A més, la inhabilitació de càrrec públic que ha proposat la fiscalia suposaria que cap dels dos no pogués ser policia durant un temps.

El judici contra els Mossos d’Esquadra per l’1-O s’ha reprès aquest dilluns a l’Audiència Nacional, però amb distància, ja que Trapero, la resta d’acusats i els seus advocats han seguit la sessió des de l’Audiència de Barcelona per videoconferència. El judici es va suspendre per l’esclat de la pandèmia per coronavirus el 13 de març passat. Està previst que continuï, a Madrid, la setmana que ve amb els informes finals i el dret a última paraula.