Foto: Norma Vidal (ACN)

(ACN) Un miler de sanitaris s’han manifestat fins al Parlament aquest dimarts per reclamar millores en el sistema de salut, mesures davant la pressió assistencial i millors condicionals laborals. Aquesta és la primera de les dues jornades de la vaga convocada per la Intersindical, aquest dimarts i dimecres. La vaga s’adreça a tots els treballadors de l’àmbit sanitari i sociosanitari i s’hi han adherit el sindicat Infermeres de Catalunya i altres col·lectius. “No som metges, som infermeres”, “Més bates i menys corbates” i “Ja n’hi ha prou” són alguns dels càntics que han pronunciat els professionals de la salut que s’han sumat a la protesta. Els sanitaris s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume mentre se celebrava el Consell Executiu del govern i posteriorment s’han desplaçat fins al Parlament per fer sentir la seva veu.

Una manifestació per “diferenciar-se” de la vaga de metges

Nèstor Sastre, coordinador de sanitat de la Intersindical, ha explicat que la manifestació, celebrada un dia abans de la primera jornada de vaga prevista per Metges de Catalunya, l’han convocat precisament per diferenciar-se d’aquest altre sindicat. Així, ha defensat que “a la sanitat no només hi ha una categoria professional, sinó que n’hi ha moltes”. Tot i això, ha remarcat que no tenen “cap contraposició” amb les mobilitzacions previstes per Metges de Catalunya, que es troba negociant amb el Departament de Salut per les aturades convocades dimecres i dijous d’aquesta setmana i els dies 1, 2 i 3 de febrer. “És una vaga absolutament legítima i que defensa uns drets igual de raonables”, ha considerat. 

Reducció de les ràtios i millores en les condicions laborals, algunes de les reivindicacions

Pel que fa a les reivindicacions, Sastre n’ha enumerat algunes com la reducció de les ràtios i millores en les condicions laborals dels professionals. A banda, també ha remarcat el dèficit de pressupost, l’envelliment que pateix la societat catalana i la repercussió que aquest fet té en la sanitat perquè implica un augment de les despeses fixes. “En som conscients i és un problema estructural que va més enllà de Catalunya, també afecta l’estat”, ha assegurat el coordinador del sindicat, que ha demanat mesures per revertir la situació.

Foto: Laia Fíguls (ACN)

Així mateix, ha insistit que aquestes demandes són “col·lectives” i no pertanyen només a una determinada categoria professional. “La sanitat o la salvem tots o no la salvarà ningú”, ha advertit. Per això, ha demanat la col·laboració de la resta de sindicats. Sastre també s’ha referit a les relacions amb Salut i ha dit que encara no han mantingut contactes amb la conselleria. Tot i això, ha apuntat que preveuen iniciar-los en breu i poder començar a posar en el calendari alguns elements. “No té sentit anar deteriorant la situació i cal prendre mesures urgents immediatament”, ha remarcat. 

La vaga ha tingut un seguiment de l’1 %

La vaga de sanitaris, convocada per la Intersindical-CSC, ha tingut un seguiment de l’1,1 % dels facultatius i de l’1,4 % de la resta de personal durant el torn de matí, segons ha informat Salut en un comunicat. Pel que fa al torn de nit, el seguiment ha sigut pràcticament nul, amb un 0 % de facultatius i un 0,3 % de la resta de sanitaris.