motius vaga metges catalunya gener 2023

Els sindicats han convocat una vaga de metges a Catalunya. Inicialment, Metges de Catalunya havia organitzat una aturada els dies 25 i 26 de gener a tots els centres sanitaris públics i concertats. Després, la Intersindical va avançar un dia les protestes i va convocar dues jornades de vaga a partir del 24 de gener. Però per què hi ha vaga de metges a Catalunya? Quines són les reivindicacions del sector?

A continuació, et detallem i expliquem els motius de la vaga de metges a Catalunya. L’augment de personal, l’augment del sou, la reversió de les retallades i la reducció de les ràtio, entre les peticions dels treballadors.

Més personal als centres sanitaris

Tant Metges de Catalunya, el sindicat majoritari entre els facultatius, com la Intersindical reclamen un augment de personal als centres sanitaris i una reducció de les ràtio. El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha assegurat que el personal mèdic fa una setantena de visites diàries i ha denunciat que se’ls programen fins a vuit consultes a la mateixa hora. Una situació que a primària qualifiquen d'”extrema”.

Augment del sou i revertir les retallades

Ambdós sindicats coincideixen també a l’hora d’exigir un increment salarial als sanitaris. Segons Metges de Catalunya, els facultatius catalans són el que menys cobren a Europa. Per això, reclamen un augment salarial de 10.000 €/any per als adjunts i 7.000 €/any per als residents.

A més, exigeixen un increment de 5.000 €/any en complements i millorar el preu-hora de les guàrdies per dignificar el sobreesforç dels facultatius per la falta de personal.

Contractes més llargs per aturar l’èxode de professionals

Una de les peticions més importants per Metges de Catalunya és aturar “l’èxode de professionals” cap a altres països. Per evitar que continuïn marxant, el sindicat planteja al govern que ampliï la llargada dels contractes. Consideren que no es poden permetre el que qualifiquen de “sagnia de professionals ben formats”.

Recuperar les 35 hores setmanals

Un dels objectius d’aquesta vaga de metges és recuperar les 35 hores setmanals. Els sindicats reclamen regular la jornada laboral perquè els sanitaris puguin gaudir de 12 hores mínim de descans entre jornada i jornada, i de 36 hores de descans setmanal ininterromput.