epanadiplosi anadiplosi selectivitat 2022

Els exàmens de la Selectivitat 2022 ja estan en marxa i l’epanadiplosi i l’anadiplosi han estat dues de les protagonistes de la primera prova. Els més de 40.000 alumnes de Catalunya que s’examinen a les proves d’accés a la universitat han hagut de començar la cursa de les PAU amb Llengua i Literatura Castellanes. Si bé els estudiants no han vist gaire difícil la prova, l’epanadiplosi ha portat més d’un maldecap. “Què caram és una epanadiplosi?”, s’ha preguntat un usuari en finalitzar la prova. Ara bé, l'”adverbio de foco” també ha generat molts comentaris.

Una epanadiplosi és la figura retòrica consistent a començar i acabar la frase amb la mateixa paraula. “Bo, molt bo” en seria un exemple. En canvi, l’anadiplosi consisteix a acabar una frase amb una paraula o grup de paraules i començar la següent amb aquestes mateixes.

Asíndeton, anadiplosi, paral·lelisme i epanadiplosi

“Indiqui quines dues figures retòriques de les que s’ofereixen a continuació s’han utilitzat en aquesta seqüència: “Una còmoda, un faristol amb un llibre antic, una làmpara de peu, un bust de marbre“. Asíndeton, anadiplosi, paral·lelisme i epanadiplosi eren les opcions de resposta. Les respostes correctes eren asíndeton i paral·lelisme.

Els alumnes, sobre l’examen: “No el trobem dificil”

A la sortida del primer examen de selectivitat 2022, els estudiants han explicat a betevé que l’opció A, on hi havia la pregunta de l’epanadiplosi, era més complicada que la B. Tot i això, han assegurat que “no l’han trobat difícil”.