examens selectivitat 2020

La llengua durant les proves de les PAU ha estat una polèmica els darrers anys. En la Selectivitat 2022, hi haurà novetats sobre com els alumnes podran escollir l’idioma amb què volen fer els exàmens. Per donar compliment a la sentència del TSJC, el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha elaborat un document d’instruccions en què s’especifica de quina forma els alumnes podran escollir si volen fer la selectivitat en català, castellà o aranès. A continuació t’expliquem com ho podran fer.

L’elecció del català, castellà o aranès serà anònima

El TSJC va declarar nul·les les instruccions dels exàmens de les PAU del 2021. Aleshores, durant les proves del juny, es prioritzava repartir l’examen en català, però abans es preguntava als alumnes a mà alçada qui el volia en castellà. Això va generar el rebuig de l’Assemblea per una Escola Bilingüe, entitat que va presentar un recurs. Més tard, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va sentenciar que s’havien “vulnerat els drets fonamentals” dels estudiants.

Mesos després, en la convocatòria extraordinària del setembre, es demanava als alumnes en quina llengua volien els exàmens d’un en un en entrar a l’aula. Ara, de cara a la Selectivitat 2022, els estudiants hauran d’omplir un document a l’inici de les proves especificant en quin idioma volen rebre els enunciats. Aquest escrit consistirà en un “formulari anònim” i “en full autocopiatiu”.

El català “seguirà sent la llengua d’ús normal”

Malgrat la sentència del TSJC i les noves instruccions del CIC, fonts del Departament de Recerca i Universitats citades per agències de notícies apunten que el català “seguirà sent la llengua d’ús normal de les PAU“.