La Berna per fi pot acabar el seu tractament dental, que va quedar interromput fa anys perquè no en podia assumir el cost. Ho fa gràcies a la clínica dental solidària Les 1001 Dents, que treballa a Gràcia des del 2012 per atendre persones en risc d’exclusió social. A ella, explica, els dentistes de les clíniques privades no li fan por pel dolor, “sinó per la butxaca”.

Com la Berna, a Les 1001 Dents atenen uns 200 pacients al mes, que tenen tractaments finançats gràcies a la doble vessant d’aquesta clínica. Per una porta, al carrer de Francisco Giner, s’accedeix a la clínica privada convencional a preus de mercat, i per una altra, al carrer de Martínez de la Rosa, a la clínica solidària. Els tractaments d’una serveixen per finançar els de l’altra.

Maria Amén és una de les dentistes que treballa a la clínica solidària, on es troben amb pacients que no visiten habitualment el dentista: “Hem de tractar amb infeccions greus i casos complexos perquè sovint són gent que tenen altres problemes i no paren atenció a les afeccions de la boca”, assegura.

Des de Cunit, i com la Berna, Graciela Margarita Roman ha arribat fins a la clínica seguint les indicacions de la seva assistenta social de Cunit, al Baix Penedès. La cobertura en odontologia de la Seguretat Social és limitada i per això a la clínica hi arriben pacients d’arreu de Catalunya, sigui perquè els hi deriven les entitats socials o els mateixos ajuntaments. Per ampliar la cobertura, l’Ajuntament de Barcelona ha presentat un nou servei de dentista municipal amb preus més econòmics.

Amén explica que no anar al dentista va més enllà de tenir una mala salut bucal: “Si una persona no té dents té un problema estètic, li pot costar menjar o parlar i li pot ser difícil trobar feina”, diu. Per això “és essencial una bona salut bucodental en la societat en què vivim”.