Davant la davallada de la temperatura que ha començat aquest dijous i que es mantindrà almenys un parell de dies, les persones sense llar que no tenen un refugi a les nits són les que més pateixen el fred. La parròquia de Santa Anna, que des del 2017 obre les portes a l’hivern per acollir aquest col·lectiu, demana que no es reguin les places i els carrers al vespre perquè és quan aquestes persones s’estiren per dormir i es troben el terra mullat.

Segons Vicky Molins, una de les cofundadores de l’hospital de campanya de la parròquia de Santa Anna, alguns dels usuaris que han vingut al matí a esmorzar s’han queixat perquè al vespre els serveis de neteja han regat l’espai que habitualment ocupen per dormir, als porxos que hi ha a la plaça del Bonsuccés. Molins assegura que, amb el fred de l’hivern, el terra no s’asseca i que no s’han posat pogut posar a dormir fins ben entrada la nit.

L’Ajuntament recorda que a l’espai públic s’han de fer compatibles tots els usos, també la neteja.

Els sacs i les mantes no són suficients

L’hospital de campanya dona servei de 8 a 19 h, perquè no reuneix les condicions per fer-ho a la nit, tot i que quan va néixer el projecte, la voluntat era obrir les 24 hores. Els sensellar es poden refugiar, menjar alguna cosa, recuperar l’escalfor i fins i tot dormir. Molts hi arriben amb els sacs i les mantes que fan servir al carrer però asseguren que en dies de fred rigorós no són suficients. El Manuel, un dels habituals, assegura que aquesta nit ha dormit malament, “com totes les nits que fa fred”.

De moment el govern municipal manté activa la fase preventiva de l’operació Fred, amb 75 places per passar la nit al Centre d’Urgències i Emergències de Barcelona. Aquesta fase preventiva s’activa quan els termòmetres baixen dels cinc graus i es va posar en marxa el 13 de desembre. Si la temperatura baixa per sota dels zero, se n’activa la fase d’alerta. En aquest cas, el consistori ofereix 400 places més d’allotjament, el doble que l’hivern passat.

“Ja sé que l’operació Fred comença quan hi ha zero graus, però heu provat de dormir a cinc graus amb la humitat de Barcelona?”

La parròquia de Santa Anna, com també Arrels Fundació, insisteix que aquest servei hauria d’estar operatiu tot l’hivern, perquè consideren que ningú no hauria de dormir al ras.