L’Ajuntament ha activat l’operació Fred en fase preventiva davant les previsions de temperatures baixes a Barcelona els propers dies. Això implica oferir 75 places al Centre d’Estades Breus (CEB), a la planta superior del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Aquesta mesura ja es va implementar el 13 de desembre, quan la temperatura va voltar els cinc graus. Des de llavors s’hi han servit 1.905 esmorzars i 1.853 sopars. També s’han registrat 1.503 serveis de consigna, 1.269 de dutxa, 309 atencions socials i 261 serveis d’infermeria.

Aquesta és la primera fase de l’operació. En una segona fase s’ampliaria fins als 400 llits, el doble que l’any passat, si la temperatura es desploma fins als zero graus. Les 325 places que s’obririen en aquest supòsit estan repartides entre Sant Martí, l’Eixample, Sarrià – Sant Gervasi i el mateix CUESB. També s’activarien els equips municipals, que sortirien al carrer per fer seguiment de les persones que dormen al carrer. De moment, les previsions meteorològiques no donen indicis d’aquest escenari en els propers dies.

Arrels Fundació demana mesures permanents

Les places extres previstes en l’operació Fred no són suficients, segons Arrels Fundació, l’entitat dedicada al sensellarisme. El seu director, Ferran Busquets, diu que haurien d’estar disponibles durant tot l’any per a les persones que dormen al carrer.

Per la seva banda, l’entitat ja ha començat a repartir mantes entre els sensesostres. Moltes provenen de l’excedent de mantes que va rebre el vaixell d’Open Arms. Durant el mes de desembre Arrels Fundació va atendre unes 500 persones al seu centre obert de dia. És una quarta part del total de persones que reben durant tot un any sencer.

Alerta per vent i onatge

Protecció Civil ha activat en fase de prealerta els plans Ventcat, per vent, i Procicat, per fort onatge, a Catalunya. A la costa de Barcelona, s’espera que les onades puguin augmentar a partir d’aquest dimecres a la tarda. Pel que fa a la temperatura, baixarà dijous i també divendres però els models apunten a una remuntada el cap de setmana.