Crit d’alerta d’entitats socials i del síndic de greuges, Rafael Ribó, per la crisi econòmica que ha provocat el coronavirus. Reclamen al govern català i al Parlament més finançament i mesures urgents per pal·liar l’emergència social. I avisen: el pic de la pandèmia ha passat, però el sotrac encara pot anar a pitjor. De moment, la Taula del Tercer Sector ja ha atès més de 640.000 persones.

Aquest dimarts han avisat en roda de premsa del que ja hi ha i del què vindrà. “No ens deixem enganyar per la sensació de normalitat, perquè per a moltes persones no és ni serà així […] anirà a molt pitjor“, lamenta Francina Alsina, presidenta de la Taula. I, segons Enric Morist, coordinador autonòmic de Creu Roja, no es tracta només de la pobresa dels últims mesos, perquè “fa molts anys que plou sobre mullat“.

Tothom “a la trinxera”

Entitats i síndic critiquen que el sector ha estat molt sol al costat dels vulnerables. Per això, reclamen a les administracions un finançament estable i mesures per fer front al sotrac de la covid-19. “Demanem compromís perquè no es torni a cometre l’error de tancar. Si nosaltres no tanquem, totes les administracions han d’estar a la trinxera“, critica Francesc Roig, president de Càritas Catalunya.

Exigeixen, per exemple, que es garanteixi l’alimentació a tothom, que es fomentin els programes d’ocupació i que s’asseguri el dret a l’habitatge. I posen èmfasi en un altre punt: que es repensi l’atenció als ancians després de l’elevada mortalitat a les residències de Catalunya. “El que ha passat amb la gent gran no té nom, és absolutament indignant“, apunta Albert Quiles, d’Amics de la Gent Gran.

Repensar les residències per a gent gran

Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Barcelona, considera que cal anar cap a “un model no residencial” i posar la prioritat en l’atenció domiciliària. “Cohousing, convivències, pisos compartits… són una solució molt més humana per a la gent gran”, assegura Castro. Amb tot, esperen que les seves demandes es tinguin en compte al debat del Parlament d’aquest dimecres.