Ja està en marxa l’enderroc d’una finca de 1914 situada al carrer de Xifré, 111, al barri del Camp de l’Arpa. Els propietaris han aconseguit esquivar la suspensió de llicències d’enderroc que està vigent al barri des del mes d’abril, ja que el permís se’ls va concedir dies abans que entrés en vigor, segons confirma l’Associació de Veïns del Clot – Camp de l’Arpa, que treballa des de fa anys per la preservació del patrimoni d’aquests barris.

El pla de protecció patrimonial, en redacció

Actualment, s’està redactant un pla de protecció patrimonial als barris del Camp de l’Arpa i del Clot per evitar, precisament, que s’enderroquin més edificis com aquest. De moment i durant un any a comptar des del mes d’abril, s’ha dictat una suspensió de llicències de nova construcció i gran rehabilitació, dels comunicats d’enderroc i la tramitació de plans urbanístics.

L’objectiu del pla és conservar la singularitat patrimonial d’aquests barris perquè mantinguin la identitat i es tindran en consideració per redactar-lo aspectes com les traces històriques o la memòria històrica dels barris. Una actuació que va en la línia de l’enduriment de mesures d’enderroc que ha posat en marxa l’Ajuntament.

Els veïns esperançats amb el pla

Miquel Catasús, de l’Associació de Veïns del Clot – Camp de l’Arpa, lamenta la situació de la finca del carrer de Xifré en concret, però assegura que precisament són els casos com aquests els que s’evitaran quan entri en vigor el nou pla de protecció patrimonial, una antiga reivindicació veïnal dels barris.

Encaixonada entre dos grans blocs

Catasús explica que la finca del 111 era l’última que quedava en peu del conjunt de tres casetes del mateix estil -planta baixa més un- que hi havia en el passat al carrer. Des de fa un temps, l’edifici havia quedat encaixonat entre dos blocs de pisos molt més alts, un símbol, segons Catasús, que l’especulació urbanística “està destrossant el barri.”

Barcelona endurirà els requisits per enderrocar edificis per no perdre patrimoni
Els tècnics municipals estudiaran cas per cas les sol·licituds d’enderroc per assegurar-se que no acabi anat a terra cap finca amb valor patrimonial