embarassada contaminació

(ACN) Investigadors del Vall d’Hebron han descrit per primera vegada una síndrome similar a la preeclàmpsia que es manifesta en les dones embarassades que pateixen covid-19 severa. La preeclàmpsia és una complicació greu de l’embaràs que pot posar en risc la vida de la mare i la del nadó. Es caracteritza per la pressió arterial alta i altres símptomes que també es troben sovint en malalts amb coronavirus. “En les dones embarassades es poden confondre. La importància de diferenciar-les és que la preeclàmpsia no té tractament; s’ha de finalitzar l’embaràs, amb una cesària o provocar el part. En canvi, en la covid-19 és transitori i no requereix finalitzar l’embaràs”, afirma el doctor Manel Mendoza, responsable de la Unitat d’Insuficiència Placentària.

L’estudi s’ha publicat a la revista ‘British Journal of Obstetrics and Gynaecology’ (BJOG) i hi han participat professionals de la Unitat de Medicina Materna i Fetal, el Servei de Bioquímica, la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques i el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Un estudi basat en 42 casos

Entre el 13 de març i el 10 d’abril, van investigar 42 dones embarassades de més de 20 setmanes de gestació que arribaven a urgències del Vall d’Hebron amb infecció per coronavirus confirmada amb un test PCR.

Les pacients es van classificar en dos grups: covid-19 greu i no greu, segons la presència de pneumònia severa. 34 es van classificar com a no greus i no hi van trobar criteris de diagnòstic de preeclàmpsia, un diagnòstic que fa a través d’una ecografia Doppler de les artèries uterines. En canvi, els altres vuit casos van ser classificats com a greus i van requerir ingrés a l’UCI. A més, sis d’aquestes vuit dones (75 %) van desenvolupar característiques pròpies de la preeclàmpsia, però no es van trobar cap dels marcadors específics d’aquesta complicació en la majoria d’elles.

Aquesta anàlisi, per tant, demostra que el 62,5 % de les dones embarassades amb covid-19 severa van desenvolupar signes i símptomes que imitaven la preeclàmpsia però que no ho eren d’aquesta complicació i que es poden distingir per mitjà d’uns marcadors i l’estudi Doppler de les artèries uterines. A més, els símptomes desapareixen de forma espontània després de la recuperació de la pneumònia.

Aquesta descoberta té implicacions clíniques importants, ja que “permetria reduir els diagnòstics erronis de preeclàmpsia en embarassades amb covid-19 i evitaria parts prematurs o decisions precipitades”, indica Manel Mendoza, responsable de la Unitat d’Insuficiència Placentària.