Els logopedes alerten de les conseqüències del fet de portar mascareta i altres mesures, com la distància social, en la veu. “Hi ha més afonies i més disfonies“, ha assegurat al programa ‘reset’ Marina Pintanel, vocal d’educació del Col·legi de Logopedes de Catalunya.

Entre els col·lectius més afectats, segons ha explicat, hi ha “els que habitualment treballen més amb la veu: periodistes, actors, mestres, comercials i venedors“.

La boca oberta

Un dels efectes del fet de portar mascareta és que “tenim sensació que ens entra menys aire“. Això, segons Pintanel, “ens fa deixar la boca oberta“, la qual cosa provoca alguna simptomatologia com “sequedat al coll” i la sensació que “necessito hidratar-me molt més“. La solució, diu, és tenir “consciència” i “pensar-hi”.

Alçar la veu

Una altra de les conseqüències és el fet d’alçar la veu. “Et surt d’inèrcia, tothom, sense voler-ho, estem augmentant el volum per aquesta sensació de barrera”. Pintanel, però, ha afirmat que “no cal apujar el volum perquè els estudis diuen que, si afecta la intensitat, és molt poquet“. En canvi, diu, “sí que afecta la brillantor de la veu, que és una condició indispensable perquè sigui fàcil”.

Exercicis

Per tot plegat, els logopedes estan detectant “més demanda de gent que sol·licita millorar la qualitat de la seva veu“. I ofereixen diversos exercicis d’entrenament. Pintanel ha posat diversos exemples de com “escalfar la veu”, com ara fer sonar la erra o fer bombolles amb una canyeta i un got amb una miqueta d’aigua.