gent passejant carrer

El govern de la Generalitat ha decidit que dilluns vinent, 7 de desembre, no s’avançarà en el pla de desescalada, tal com estava previst, per fer el canvi a la fase 2. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que Catalunya es queda al tram 1 “per responsabilitat”. La prórroga del tram 1 té una durada de 15 dies, és a dir, fins al 21 de desembre.

El motiu de frenar l’obertura és que aquest dijous la taxa de contagi (Rt ) s’ha enfilat tres centèsimes, fins al 0,93. Aquesta xifra supera el llindar del 0,9 que el govern s’havia marcat com a límit per poder avançar a la fase 2 a partir de dilluns, i relaxar algunes de les restriccions.

“Hem notat un canvi brusc en els indicadors”

Alba Vergés, consellera de Salut

“Hem notat un canvi brusc en els indicadors”, ha indicat Vergés. Un increment en la taxa de contagi en els últims quatre dies, que coincideix en un moment en el que la pressió assistencial encara és alta. Pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, “el criteri de prudència” demana prendre aquesta decisió. Argimon apunta que la tendència a la baixa es va frenar el quart dia de la obertura, i atribueix aquest canvi a l’increment de “la mobilitat i la interacció social”.

Els centres comercials seguiran tancats

La decisió de no avançar a la fase 2 del pla d’obertura vol dir que els centres comercials es mantindran tancats i no es podrà incrementar l’aforament de la restauració, ni de les activitats culturals. També es mantindrà el confinament municipal de cap de setmana.

L’endarreriment en els trams del pla d’obertura no afectarà però a la mobilitat durant els dies festius de les festes de Nadal. En el pla de Nadal que elabora el govern es preveu que pugui haver-hi mobilitat entre els municipis de Catalunya per poder participar a les reunions familiars.

La consellera de Salut, Alba Vergés, compareix aquest migdia en roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica, a partir de la 13 h. L’acompanyaran el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon; la secretària general d’Interior, Elisabeth Abad, i el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado.

Podeu seguir la roda de premsa en directe en aquesta mateixa pàgina.