L’Administració catalana s’ha compromès a ajudar les escoles bressol privades, tot i que encara no s’ha concretat ni com ni quan. Es tracta d’un sector que ha rebut de ple l’impacte de la crisi del coronavirus. De fet, la majoria d’escoles bressol privades han hagut de fer un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i no poden cobrar les quotes a les famílies per un servei que l’estat d’alarma els impedeix oferir. Les factures, però, s’han de continuar pagant i per això moltes escoles bressol privades pateixen pel seu futur.
És el cas de l’Escola Bressol Sol Solet, una cooperativa que paga uns 6.000 euros de lloguer, entre altres despeses. Per afrontar aquesta situació, ha aconseguit que la propietat li rebaixi temporalment un 40 % el lloguer i algunes famílies s’han avingut a pagar una quota solidària per mantenir el projecte. “Vam demanar una quota solidària, de fins a la meitat de la quota habitual, i moltes famílies ens han donat suport, fins i tot algunes han aportat un 25 % més del que demanàvem”, explica Mercè Camps, secretària de la cooperativa Sol Solet.
No és l’únic centre que ha optat per aquesta fórmula. Molts altres també han optat per demanar quotes reduïdes a aquelles famílies que puguin aportar-les. La directora de l’Escola Bressol Xicoi, Míriam Moles, confessa que tot i que les famílies han ajudat els centres, no sap fins quan podran sostenir aquesta situació. “No sé si al juny els podrem tornar a demanar una quota voluntària, arriba un moment que et fa molta vergonya demanar una voluntarietat per un servei que no pots oferir”, explica.
Ajudes de l’Administració
El 29 d’abril, representants de les escoles bressol privades de Catalunya es van reunir amb el conseller d’Educació, Josep Bargalló. La trobada va donar bones perspectives al sector. “Estem esperant ajuda econòmica, volem pensar que arribarà perquè així ens ho va dir el conseller, que intentaria ajudar al màxim possible”, explica la presidenta de l’Associació Catalana de Llars d’Infants, Conxita Pericó. Ara mateix, les associacions de llars d’infants privades preparen un document amb el detall de la situació en què es troba el sector i les necessitats concretes dels centres. Durant els propers dies faran arribar el text amb el pla de rescat a la direcció general d’Educació.
Un 20 % de les escoles bressol han rebut una injecció de liquiditat. Es tracta de la subvenció pertanyent al curs 2018-19. En condicions normals haurien rebut l’import l’estiu d’aquest any però la Generalitat ha avançat el pagament i els centres ho han rebut a principis de maig. És una bona notícia per als centres però són poques les llars d’infants subvencionades. Precisament, el conseller Bargalló es va comprometre a ampliar els barems i la quantitat de les subvencions per al curs 2019-20 perquè se’n puguin beneficiar més centres i compensar part de les pèrdues d’aquest curs.
A banda de les ajudes econòmiques, les escoles bressol demanen que s’informi amb prou temps no només del calendari sinó de quines són les condicions d’obertura per poder tenir temps de preparar-se i adaptar les aules i el personal.
Incertesa i sensació d’abandonament
Les escoles bressol asseguren que s’han sentit abandonades per l’Administració. “Sentim anomenar primària, infantil, secundària, fins i tot universitats, però el zero-tres sempre queda oblidat, ens sentim abandonats”, explica la mestra del centre Sol Solet, Mercè Camps. La directora de l’Escola Bressol Xicoi, Míriam Moles, afegeix que ni tan sols han rebut les notificacions de l’Administració. “Sempre ens assabentem pels mitjans de comunicació, vam tancar el 13 de març oficialment perquè el Departament de Salut va sortir a la tele”, explica.
A la incertesa que pateixen els centres per no saber quan podran tornar a obrir, s’hi ha de sumar la que pateixen també les famílies. De fet, l’Associació Catalana de Llars d’Infants apunta que hi ha 30.000 nens que van a escoles bressol privades arreu del territori català. “Moltes són en pobles o barris, són petites, tenen 40 o 50 nens, no tenen gaire liquiditat però estan fent un servei a la comunitat i si tanquen, moltes famílies es quedaran sense lloc on portar els nens i no hi haurà conciliació laboral i familiar”, apunta la presidenta de l’associació, Conxita Pericó. Assegura que a l’inici de l’estat d’alarma ho van “passar molt malament” perquè la normativa els comparava amb els gimnasos tot i que depenen del Departament d’Educació.