La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el Govern espanyol no ha fet públiques totes les condicions que s’han de complir per entrar a les diferents fases del desconfinament. En aquest sentit, ha dit que no li preocupa la capacitat de les UCI i de llits en el territori català, però sí altres variants, com la possibilitat de detectar ràpidament tots el casos i poder-los aïllar ràpidament i el factor de la mobilitat.

El cas de Barcelona i les àrees metropolitanes sud i nord

Segons això, ha indicat que hi ha zones amb dades “claríssimes” que permeten pensar que sí que podrien entrar en la fase 1 l’11 de maig com Terres de l’Ebre, Pirineu i Aran, Lleida i Tarragona, mentre que n’hi ha d’altres que són “més complicades” com Barcelona ciutat i les dues regions metropolitanes, tant la nord com la sud.

A tall d’exemple, ha donat els resultats positius de les proves PCR. Dels 57.000 casos confirmats per coronavirus, bona part (41.000) es concentren a la ciutat de Barcelona i les àrees metropolitanes sud i nord (els dos vallesos, el Maresme, l’Hospitalet o l’Alt Penedès hi estan inclosos). En concret, només a la ciutat de Barcelona hi ha hagut 16.000 positius (el 30 %). 

La responsabilitat dels ajuntaments per passar de fase

Per la consellera de Salut, s’ha de poder tornar a la normalitat quan abans millor, però cal molta prudència en ciutats com ara Barcelona, on hi pot haver més problemes si no es gestiona bé. Ha argumentat: “Quan vam explicar com els nens podien sortir al carrer vam dir que els ajuntaments ho havien d’adaptar perquè era la seva responsabilitat: adaptant franges, rutes, sectoritzant la ciutat… i això és molt important a la ciutat de Barcelona”.

Desconfinament per regions sanitàries a Catalunya

Vergés ha insistit que el Govern espanyol “no posarà cap trava” a gestionar el desconfinament per regions sanitàries a Catalunya. Ha detallat que en la reunió que va mantenir amb el ministre Salvador Illa hi va haver bona entesa, ja que coneix la realitat catalana i sap distingir entre la problemàtica concreta que hi pot haver a Barcelona ciutat i una altra d’un poble del Berguedà, inclòs dins de la mateixa província.