L’esperada preinscripció escolar (que havia de començar el 23 de març i que es va cancel·lar per la crisi del coronavirus) podria començar el proper dilluns, 11 de maig. Això és el que preveu el Procicat en un pla que ja està començant a fer arribar a les escoles. En el text es preveu que la preinscripció comenci de forma telemàtica i que després, en casos concrets, es pugui fer de manera presencial.

Hem de fer les coses de manera diferent de com les fèiem fins ara”, ha dit a betevé el president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray. Ha recordat que “algunes famílies van poder visitar els centres abans del confinament i algunes escoles han fet visites virtuals, però no és el mateix que visitar-los físicament”. El també director general de centres educatius ha assegurat que intentaran “estar al costat de les famílies” i fer-los les coses “fàcils”.

De què depèn l’inici de la preinscripció?

La data de l’11 de maig, tot i que ja està escrita sobre el paper, podrà ser una realitat si l’Estat aixeca la suspensió dels tràmits administratius per l’estat d’alarma. I hi ha un altre element a tenir en compte: el Procicat vincula la preinscripció a l’entrada en la fase 1 de desescalada marcada pel Govern espanyol, que a Barcelona es podria endarrerir segons ha dit la consellera d’Educació, Alba Vergés.

Gonzàlez-Cambray assegura que “no es pot endarrerir més si volem començar el curs el més normal possible”. Pel president del Consorci d’Educació “ara amb el desconfinament ja es donen les condicions” per poder fer la preinscripció. Està previst que es comenci pels ensenyaments gratuïts obligatoris, com són infantil, primària i secundària.

Com es farà la preinscripció?

Sí que s’ha avançat en els detalls de com haurà de ser aquest procés. La primera setmana serà per als que facin la preinscripció en línia, de manera telemàtica (es calcula que serà la gran majoria), i la segona setmana s’obriran les escoles perquè els casos extraordinaris ho puguin fer de manera presencial.

“Treballem perquè la majoria de famílies ho puguin fer de forma telemàtica“, ha assegurat Gonzàlez-Cambray. Segons ha explicat, però, també hi haurà dies presencials “per a totes aquelles famílies que no hagin pogut fer el procés en línia pels motius que sigui”.

betevé ha tingut accés al document que el Departament d’Educació ha fet arribar al Procicat i que ha estat aprovat. La idea de la Generalitat és “reduir al màxim la presència de sol·licitants als centres mitjançant la promoció de la presentació telemàtica de les sol·licituds”. La preinscripció presencial es qualifica “d’excepcional” i s’haurà de fer concertant “cita prèvia al centre de la primera petició per tal que aquest pugui donar-hi el suport requerit”. 

La preinscripció presencial es farà amb mesures de seguretat estrictes, el pla també ho detalla. Hi haurà un mínim de treballadors a cada centre per atendre les famílies, l’espai es netejarà diàriament i les cues al pati es regularan. Cada centre s’equiparà amb material sanitari com guants, mascaretes i pantalles protectores. El càlcul que es fa és que en una setmana es puguin atendre presencialment fins a 80 famílies.

Es calcula que aquest any hi haurà aproximadament unes 26.000 sol·licituds, si fa no fa com el curs passat. La majoria, 12.700, són de P3 i unes 7.000, de primer d’ESO.