L’edifici del sindicat CCOO a la via Laietana està més a prop que mai de la rehabilitació. Després de més de 15 anys amb l’immoble cobert per una malla, el Consell de Ministres ha aprovat una partida de 6,5 M € per restaurar la façana i la coberta per recuperar-ne l’aspecte original. El titular de l’edifici és el Ministeri de Treball, a qui Comissions Obreres fa anys que reclama una actuació per acabar amb la degradació d’aquest immoble catalogat, que data del 1926.

La partida aprovada no significa que l’obra comenci de forma immediata, però suposa un pas endavant. El projecte arquitectònic, que es va actualitzar el 2020, preveu una restauració total de les façanes, amb la substitució de les finestres i altres elements. També inclou la rehabilitació dels patis interiors i la impermeabilització de la coberta, així com la millora d’altres instal·lacions. Està previst que les obres s’allarguin un any i mig, però encara no se sap quan començaran.

finestra edifici sindicats via Laietana
Des del 2006, la façana de l’edifici està coberta per una malla protectora

Caldrà, primer, treure-les a concurs per adjudicar-les, un procés que es pot allargar uns mesos més. Fonts municipals han explicat a betevé que l’Ajuntament no ha concedit encara cap llicència d’obres. Sí que han rebut la petició per rehabilitar la façana i s’està en contacte amb la propietat per fixar els criteris d’implantació i abast de l’obra. La malla protectora cobreix l’edifici des del 2006, quan es va desprendre un tros de cornisa i va ferir una persona el 4 de gener, un dia abans de la cavalcada de Reis.

“Si fos una entitat que no representés els treballadors i treballadores estic convençut que ja s’haurien fet passes molt abans”

Andrés Querol, secretari d’Organització de CCOO a Catalunya

De seu bancària a despatxos sindicals

L’edifici és obra de l’arquitecte Josep Domènech i Mansana. Té dos soterranis, vuit plantes i un àtic des d’on es poden veure vistes de 360 graus sobre Barcelona. Va ser la seu de la Caja Mútua Popular fins als anys 30 i durant la Guerra Civil va ser refugi antiaeri i seu de la Generalitat republicana. A la dictadura va acollir el Sindicato Vertical i, posteriorment, la direcció general de l’INEM i una seu del BBV.

vistes edifici sindicats via Laietana
El terrat de l’edifici és un mirador privilegiat amb vistes de 360 graus a tota la ciutat

Els sindicats CCOO i UGT van ocupar-lo el 1989 i el Ministeri de Treball va cedir-los l’ús per compensar el patrimoni sindical que es va expropiar durant el franquisme. La CGT també va ocupar una planta de l’edifici fins al 2018, mentre que la UGT va abandonar la via Laietana el 2008, quan es va traslladar a la Rambla. Des del 2018, l’ús de l’edifici està cedit íntegrament a Comissions Obreres.

Mentre esperen la rehabilitació de la façana, el sindicat ha arreglat parts de l’interior, com una sala polivalent a la planta baixa que ha recuperat l’estructura original.