El suïcidi d’una alumna del Col·legi Jesús Maria i Josep, més conegut com a Manyanet Sant Andreu, ha aixecat un allau de reaccions de persones que acusen l’escola de mala praxi davant de casos d’assetjament escolar. La família de l’adolescent que es va treure la vida assegura fermament que la seva filla havia estat víctima de “bullying” i el col·legi ho va voler amagar per salvaguardar el bon nom del centre. Un fet que l’escola ha negat.

A banda de les desenes de persones que donen credibilitat a aquestes acusacions, la síndica de greuges de Barcelona té constància de dos casos d’assetjament l’any 2019. Dues famílies van denunciar la situació dels seus fills i la síndica va obrir una investigació d’ofici i ho va traslladar al Consorci d’Educació.

Segons ha assegurat la síndica a betevé, el Consorci va comunicar que es van activar els protocols previstos en casos d’assetjament, que l’equip d’atenció psicopedagògica de Sant Andreu (EAP) en va fer seguiment i que els dos alumnes estaven fent tutories amb els professors. Segons les mateixes fonts, una de les famílies va acabar canviant el seu fill d’escola.

La mare de la noia de 15 anys que es va suïcidar el 19 de maig va assegurar en una carta que alguns professors de l’escola no només amagaven l’assetjament, sinó que amb la seva actitud afavorien el “bullying” entre els companys de classe. Els Mossos estan investigant l’Escola Manyanet Sant Andreu i l’entorn de la víctima després de trobar un missatge al telèfon mòbil de la jove en què es podia llegir: “Mor”.

L’associació contra els assetjaments NACE critica l’actuació del centre

La presidenta de l’associació contra l’assetjament escolar NACE, Carmen Cabestany, creu que el centre Manyanet Sant Andreu ha actuat malament en tots els presumptes casos que han tingut des del 2017. Cabestany diu que el més preocupant és “negar el patiment dels menors”. Explica que en els tres casos que tenen constància, el centre sempre ha optat per dilatar el diàleg amb la família i, fins i tot, culpabilitzar-la.

L’únic cas que s’ha resolt, del qual tenen constància, és un dels que va portar la síndica, gràcies a la insistència de la mare. En els altres dos casos que han seguit, els alumnes van acabar canviant d’escola. Des de NACE també recorden que cal tenir en compte el cost psicològic que té un assetjament pels agressors.