El Departament de Salut ha comunicat aquest dilluns quatre casos més de coronavirus a Catalunya. Al matí s’ha confirmat una dona de 40 anys i un home de 37, de Barcelona, que van estar en contacte amb una persona alemanya contagiada. A la tarda s’han sumat al llistat dos nous casos: un home de 38 anys de Barcelona i una jove de 20 anys de Girona. En aquests dos casos, el contagi s’ha produït per contacte amb dos casos diferents anteriorment confirmats. Els quatre afectats estan en estat lleu, segons Salut.

Amb aquests quatre positius, la xifra de casos a Catalunya s’enfila fins als 16 contagis.

Els altres últims sis casos es van conèixer aquest diumenge: dues dones de 20 i 26 anys, totes dues residents a Girona i que van viatjar al nord d’Itàlia entre el 14 i el 16 de febrer. També es va saber el cas d’un home de 28 anys, resident a Barcelona, que va ser al país italià entre el 20 i el 23 de febrer. Els altres afectats són un jove de 25 anys resident a Barcelona, un home de 26 anys resident a Milà, i una dona de 62 anys de l’Hospitalet de Llobregat, que va estar en contacte amb un dels casos confirmats.

A Catalunya es manté el nivell 1 d’alerta

Pel que fa al conjunt d’Espanya, hi ha més de 110 persones infectades. Aquest dilluns, els responsables del Ministeri de Sanitat s’han reunit per avaluar la situació. Segons ha explicat Fernando Simón, director del centre d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, no descarten  apujar el nivell d’alerta a dues comunitats autònomes: el País Basc i Madrid, on n’hi ha més casos.

De moment, el conjunt d’Espanya es manté el nivell d’alerta 1, nivell de contenció, però a Madrid i el País Basc es podria passar al nivell d’alerta 2, de mitigació, perquè s’hi han detectat més contagis. Simon ha advertit, però, que aquesta mesura no és innocua.

Si passem a un escenari de mitigació, a les zones on s’implementi, tindrà un impacte socioeconòmic que no serà fàcil d’assumir ni per a la societat, ni per als sistemes sanitaris  -que es veuran desobrdats-, ni tampoc per la nostra estructura econòmica.

El Departament de Salut ha elaborat una guia amb consells preventius per evitar el contagi per coronavirus. Es recomana extremar la higiene de les mans i evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca amb les mans brutes.