Unes 2.300 persones convocades per diverses entitats han participat en una altra manifestació a Barcelona per demanar la fi dels bombardejos a Gaza. Com cada setmana des que va començar el conflicte bèl·lic entre Israel i Hamas fa dos mesos, els manifestants han mostrat banderes i mocadors palestins. Prou Complicitat amb Israel i la Comunitat Palestina a Catalunya fan una crida afegir-se a la protesta per “aturar el genocidi i l’apartheid a Palestina”.

La manifestació ha començat a les 17 h, a la plaça de la Universitat, un punt de la ciutat on també hi ha les instal·lacions del Barcelona Festival de Nadal. Després, els manifestants han fet una seguda a la plaça de Catalunya i han continuat el recorregut en direcció a la via Laietana, fins arribar a la plaça de Sant Jaume.

Demanen sancions a Israel

Els manifestants han demanat que Espanya i la resta de països d’Europa apliquin sancions a Israel, i que posin fi a la venda d’armes. La presidenta de la Comunitat Palestina Barcelona, Natalia a Abu Sharar, ha comparat el “genocidi que viuen els palestins amb la ‘nakba’ de 1948” i ha afirmat que ara és “pitjor” perquè s’està superant les xifres d’aquell moment, amb fins a dos milions de refugiats.

Al seu torn, la membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, Alys Samson Estapé, ha criticat la “poca resposta institucional” i ha denunciat que hi hagi “paraules buides i condemnes dels bombardejos” però que no es trenquin les relacions amb Israel. De fet, Estapé ha recriminat a la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, que hagi afirmat que, de moment, el Govern no té intenció de canviar les relacions que manté amb Israel.

El negre, protagonista de la manifestació

Els organitzadors de la protesta han fet una crida als ciutadans perquè vagin a la protesta vestits de negre en senyal de dol per les víctimes mortals de la guerra. S’hi han exhibit pancartes ja habituals en les darreres manifestacions, com ara amb els noms de víctimes mortals i desapareguts com a conseqüència del conflicte bèl·lic. També s’ha mostrat un cartell amb un cor trencat, on es pot llegir el missatge següent: “A la guerra no hi ha guanyadors”. Aquesta imatge la fan servir un grup de persones que es manifesta setmanalment a Tel-Aviv.

Dos mesos de manifestacions a Barcelona per Palestina

Aquesta setmana s’arriba als dos mesos de manifestacions a Barcelona en suport de Palestina. La primera mobilització multitudinària va ser l’11 d’octubre, quan 500 persones es van concentrar al Parlament Europeu contra els bombardejos a Gaza. Uns dies més tard, 700 manifestants van marxar pels carrers del centre en suport de Palestina. Des d’aleshores les manifestacions s’han repetit cada setmana a la nostra ciutat. La protesta més nombrosa va ser el 22 d’octubre, quan 19.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 70.000, segons els organitzadors, van clamar contra el conflicte bèl·lic a la Franja.