L’Hospital Clínic ja comença a notar l’increment de la pressió assistencial provocada per l’augment dels casos de grip a Catalunya. Els experts alerten que la baixada de les temperatures i les trobades familiars de Nadal poden multiplicar els contagis. Davant d’aquesta situació, al Clínic ja es preparen per al que pugui venir: “No estem malament, però estem amoïnats pel comportament de la grip les properes setmanes“, explica el cap d’Urgències, Ernest Bragulat.

Més llits d’hospitalització domiciliària

Els sanitaris del Clínic esperen que l’afluència de pacients afectats per la grip creixi a partir del dia 27 de desembre, tot i que alerten que el clima juga un paper clau en el contagi. Per donar resposta a l’increment de la pressió assistencial, a l’Hospital Clínic tenen previsió d’augmentar esglaonadament els llits d’hospitalització i els d’ingrés domiciliari fins a arribar als 85 llits.

Prioritzar les urgències de l’atenció primària

El perfil de pacient que necessita atenció a urgències per una patologia respiratòria és pràcticament idèntic al de cada any: persones grans i/o amb patologies prèvies que es desestabilitzen. El doctor Bragulat alerta, però, que en ocasiones les urgències s’omplen de persones joves sense malalties de risc que allarguen els temps d’espera. Per això, demana a la ciutadania consultar amb el 061 els recursos sanitaris que més s’adapten a les seves necessitats i prioritzar l’atenció primària.

Preocupació per la manca de vacunació

Bragulat ha recordat el paper clau que juga la vacunació contra la grip per evitar els casos més greus de la malaltia. El cap d’Urgències del Clínic també s’ha mostrat preocupat perquè la vacunació “no ha tingut la resposta desitjades per part de les persones vulnerables”.