Substituir el nom del barri de Navas per un altre de més arrelat a la zona. Aquest és l’objectiu d’un grup de veïns que proposen que es digui Torrent de la Guineu, en referència a un corrent d’aigua que creuava el territori i fruit de la investigació del grup impulsor d’aquesta iniciativa.

Un torrent que travessava de dalt a baix el barri

Segons els impulsors, Navas va tenir un passat agrícola molt important i hi havia un accident geogràfic que el travessava. Alfred Puig, membre d’aquest grup i coneixedor de la història del barri, explica que el torrent de la Guineu naixia a la Font del Cuento, al Guinardó, i acabava als aiguamolls del Poblenou.

Encara avui en dia en queden referències al territori. Existeix el carrer del Torrent de la Guineu, peculiar perquè la numeració de les cases comencen al 106. “Perdem aquestes cases als anys 30, quan s’urbanitza tota la Meridiana i arriba el ferrocarril”, explica l’Alfred Puig. També hi ha la font de la Guineu, un antic abreujador de cavalls que després també va servir com a sortidor d’aigua per omplir els carros per netejar els carrers de la ciutat. Anys més tard es va col·locar al carrer de Biscaia, on és ara.

Carrer del Torrent de la Guineu

Navas, en referència a una batalla

Els veïns han fet cerca a l’arxiu municipal i hi ha uns 700 documents que fan referència a Torrent de la Guineu en contraposició a la trentena de Navas. Aquest últim fa referència a la batalla de Las Navas de Tolosa del segle XIII. El grup impulsor rebutja aquest nom perquè no s’identifica ni en el temps ni ideològicament amb aquesta batalla.

També expliquen que no és habitual que un barri agafi el nom per l’estació de metro. La instal·lació es va inaugurar als anys 50 amb el nom de Navas i tant l’associació de veïns com el barri el van adoptar. El barri de Navas, el número 63, és el darrer que es va fer al districte de Sant Andreu.

Un procés lent que vol cohesionar els veïns

Aquesta iniciativa, impulsada per una desena de persones de diverses edats, s’ha engegat aquest setembre. Ja han creat un compte a X (antic Twitter), on pengen els documents que justifiquen aquesta proposta. La presentació oficial a l’Ajuntament de Barcelona la faran al consell de barri de Navas del 13 de desembre i volen involucrar-hi més gent. “Volem fer més crida i anem de mica a mica”, explica Maricel Saball, també impulsora de la iniciativa. A més, Saball afegeix que el canvi de nom ha de servir per cohesionar el barri.