Els treballadors de l’Ajuntament de Gaza han enviat una segona carta de comiat als col·laboradors de l’Ajuntament de Barcelona que havien tingut relació amb ells. En el text, Mohammed al-Shaqra, director de Cooperació Internacional, agraeix els moments compartits al llarg d’aquests 25 anys de col·laboració entre la nostra ciutat i els palestins.

Atrapats en una ciutat assetjada per l’Exèrcit israelià

El càrrec municipal i la resta de treballadors de l’Ajuntament de Gaza van decidir quedar-se a la ciutat i no desplaçar-se al sud de la Franja, on recomana refugiar-se Israel, per seguir proporcionant els serveis mínims municipals als habitants que no han marxat de Gaza. Ara es troben atrapats en una ciutat totalment assetjada i amb falta de recursos per oferir serveis bàsics als ciutadans. Per exemple, dimecres passat les bombes van destruir la infraestructura i vehicles municipals de manteniment i neteja del garatge municipal.

En el document, Al-Shaqra afirma que se sent “avergonyit del fracàs de la humanitat global i de la llei internacional, especialment amb el món àrab”, i rebla: “Heu fracassat tots”. També insta a recordar que, “darrere de cada estadística hi ha un rostre, un nom, i una història i, massa sovint, un infant”.

Darrere de cada estadística hi ha un rostre, un nom i una història i, massa sovint, un infant”
Mohammed al-Shaqra, director de Cooperació Internacional de Gaza

Colpits a Barcelona

Els col·laboradors de l’Ajuntament de Barcelona que havien mantingut vincle amb els responsables municipals de Gaza han rebut la carta amb tristesa i impotència per no poder ajudar els seus col·legues. “S’acomiaden per sempre de nosaltres perquè difícilment podran sobreviure al cruel i desproporcionat atac per part de l’Exèrcit d’Israel”, diuen.

Per tot plegat, antics cooperants demanen “aturar l’atac d’Israel contra la població civil d’aquesta ciutat i que es respectin les seves estructures relacionades amb els serveis municipals i al seu personal”. A més, insten els representants del consistori barceloní a “intercedir en la situació dels companys de Gaza i que continuïn establint instruments i espais de diàleg i de construcció de la pau”.

25 anys de col·laboració amb Gaza

L’agermanament de Barcelona amb Gaza es va signar fa 25 anys conjuntament amb Tel-Aviv. Els alcaldes de les tres ciutat van fer un conveni de col·laboració, un fet inèdit fins al moment perquè unia una ciutat israeliana amb una de Palestina. L’entesa preveia actuacions anuals en matèria de cooperació que mai es van fer realitat per “raons derivades del conflicte”. Tot i això, des de Barcelona s’han anat fent intercanvis per separat amb Tel-Aviv i Gaza. A més, malgrat la suspensió temporal de les relacions amb Israel, el conveni a tres bandes entre les ciutats no es va trencar i tots els projectes de cooperació amb Gaza segueixen en marxa.

Manifestació a Barcelona contra els bombardejos de Gaza

La plataforma Prou Complicitat ha convocat aquest dissabte a la tarda una manifestació a Barcelona contra els bombardejos a Gaza. Els organitzadors demanen una participació massiva per repetir la protesta multitudinària del 21 d’octubre quan 19.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 70.000, segons els organitzadors, van sortir als carrers de Barcelona per demanar la fi del conflicte bèl·lic.