El Carmel ja disposa d’un espai gratuït de suport i acompanyament per a persones grans que han patit la pèrdua d’algun familiar proper. Es tracta del grup de dol, que es troba un cop cada 15 dies al Casal de Barri la Barraca, i que impulsa la iniciativa municipal Vila Veïna. Són sessions d’una hora i mitja guiades per una psicòloga experta en processos de dol on les persones participants comparteixen els seus sentiments i inquietuds en un ambient íntim i de confiança.

Tal com explica la psicòloga, Lola Cabrera, “oferim un espai segur on tothom pot expressar el que sent, les seves reaccions i vivències sense ser jutjats per la resta”. Els processos de dol solen ser diferents en cada persona, per això Cabrera destaca la importància de compartir-ho per alleugerir la sensació de soledat i obtenir eines per fer front a la pèrdua. Una situació que, a més, sol anar acompanyada dels sentiments de culpa i frustració i que provoca quadres d’ansietat entre els afectats.

Més dones que homes

Fins al moment s’han dut a terme una desena de trobades en què el perfil dels participants, que solen ser entre 10 i 15, és majoritàriament femení i de més de 65 anys. La Marcelina Sacristán, per exemple, va patir en poc temps la pèrdua del seu marit i del seu fill. Assegura que formar part del grup de dol “és una ajuda en el dia a dia, ja que tinc uns canvis d’ànim molt sobtats i puc passar d’estar molt contenta a molt trista en poc temps”. Una opinió que també comparteix María Teresa Pereira, que ha participat diverses vegades i que assegura tenir la necessitat “d’estar amb gent que sent el mateix que jo”.

Sessió quinzenal del grup de dol del Carmel al Casal de Barri la Barraca

Ciutat cuidadora

El grup de dol del Carmel és una de les diverses iniciatives que formen part del projecte VilaVeïna, que promou l’Ajuntament de Barcelona des de finals del 2021. Són recursos i serveis repartits per diversos equipaments de la ciutat i que permeten tenir cura de menors, persones grans i dependents. Al Carmel, també existeix un grup d’ajut a la criança i un altre de suport emocional per a persones cuidadores. Uns espais que el responsable de Vila Veïna Carmel, Gregor Siles, creu que “són llocs de pas per trobar eines per millorar la salut i a la vegada fer xarxa per poder participar en les activitats de les entitats del barri”.