Es mou per pisos i cases de Barcelona arrossegant el maletí que conté totes les eines necessàries per, per exemple, obrir portes o arreglar bombins. La Tamara Bernabé fa quasi 10 anys que treballa com a serrallera d’urgència a través de diferents empreses, però no ha estat fins ara que ha decidit muntar la primera serralleria integrada 100 % per dones a Barcelona. La serralleria BETA s’obre pas en un món del tot masculinitzat i amb una presència femenina molt minsa.

Segons explica la Tamara, l’origen del negoci és la vocació d’ajudar dones en situació de violència de masclista. “Puc canviar-los el pany perquè l’agressor no accedeixi al domicili, i donar-los tranquil·litat”, narra. A la pràctica, també es dedica a la resta de vessants de l’ofici mentre lluita i esquiva el masclisme: en moltes ocasions els clients han posat en dubte la seva professionalitat pel fet de ser una dona.

“Més d’un client m’ha preguntat si vinc sola, si jo en sabré, si no ve cap company a ajudar-me… Em diuen: ‘així no es fa’! O bé: ‘això ja ho he fet jo i no he pogut…'”, explica. I afegeix: “Al final, el missatge és: ‘si jo no he pogut, com ho aconseguiràs tu, si ets una dona?!‘”, critica la Tamara.

Visita a domicili de la serralleria BETA

Però aquestes situacions més desagradables les contrasta amb la tranquil·litat que li transmet segons quina clientela quan és ella qui pica al timbre. Relata que sobretot si és tard o de matinada, les dones i la gent gran agreixen trobar-se una serrallera en comptes d’un home.

L’Àfrica, veïna de 64 anys del barri de la Sagrada Família, afirma que se sent més segura quan, en cas d’urgència, l’atén una dona. “Jo què sé d’on ve, un home! Soc molt confiada i obro la porta a tothom, però et poden enganyar. Podrien venir falsos serrallers…”, matisa.

La Tamara, de la serralleria BETA, revisa el bombí de l’Àfrica

A Catalunya només hi ha un 2 % de dones serralleres

Segons dades del Gremi de Serrallers de Catalunya, tan sols el 2 % de serralleres són dones, una xifra que puja només un pèl si ens fixem en qui dirigeix els negocis: en aquest cas, les dones representen un 5 %. En un sector tan desigual, la Tamara i la seva parella es reivindiquen, trenquen prejudicis i busquen capgirar l’statu quo. “No hi ha serralleres, no hi ha referents… i m’agradaria que això canviés. Una dona també pot fer aquesta feina“, sentencia.

Justament per visibilitzar i riure’s de situacions de discriminació com aquestes, s’ha obert un compte a TikTok, que també fa servir per difondre contingut relacionat amb l’ofici i donar-se a conèixer. De fet, un dels objectius de la Tamara és arribar a totes les dones que tinguin l’ambició de ser serralleres i oferir-los formació. I això aniria bé al sector perquè, segons el gremi, falten treballadors i treballadores.