La taula del ‘bàsics’ ha reunit quatre dones que treballen en professions sense pràcticament presència femenina. De fet, són treballs històricament vinculats al món masculí i en què la presència de dones s’ha anat obrint camí, tot i que encara queda molt per arribar a una paritat. Són una aparelladora, una taxista, una mecànica i una pilot de motos, que expliquen com viuen aquestes professions.

Natàlia Crespo, arquitecta tècnica i enginyera, ha explicat que ha trobat desconfiança en el sector pel fet de ser dona: “En una entrevista de feina em van preguntar si em veia capaç de manar homes”. Mónica Gutiérrez, mecànica i copropietària i directora de postvenda del taller VIServeis, ha assegurat que en el seu dia a dia s’ha trobat en diverses ocasions que els clients demanen parlar “amb el cap de l’empresa o algú que en sàpiga, perquè el seu cervell els diu que tu ets la secretària”.

Encara en el sector del motor, Sara Sánchez ha fet carrera com a pilot del RACC de motociclisme i es mostra orgullosa d’haver aconseguit que tot el seu equip de treball sigui femení en un món en què, quan va començar, “havia normalitzat que tot el seu entorn en el motociclisme estigués format per homes”. Clara Ceballos és taxista i considera que la societat ha evolucionat en positiu: “A l’aeroport un client no va voler pujar al taxi perquè jo era dona. Ara no passaria”, considera.

Les xifres evidencien la poca presència de dones en aquestes professions

Posem xifres a quina és la presència de les dones en aquestes professions: en el món del taxi hi ha menys d’un 5 % de dones, segons dades del 2019. Pel que fa a les dones graduades en sectors tecnològics, representen només el 21 % del total a Catalunya. En el cas dels tallers, segons dades del 2021 només un 1 % tenen dones treballant com a mecàniques i en el motociclisme, la pregunta és si algun dia veurem una dona córrer a MotoGP