Les dones de Barcelona que hagin de denunciar violència masclista i necessitin atenció tenen dos espais on fer-ho al nou Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana. Són les comissaries de Nou Barris, que ha estrenat un espai pioner dissenyat exclusivament per aquesta finalitat, i de la Rambla, que tindrà també una zona similar al juny a l’antiga comissaria, si bé ja hi presta aquest servei. D’aquesta manera, els agents barcelonins són la primera policia local que pot rebre denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella. Una competència que ha assolit gràcies al protocol signat amb els Mossos d’Esquadra, el novembre passat.

Un servei policial i assistencial

El servei és pioner en l’àmbit policial perquè està dissenyat per atendre les víctimes, amb zones d’estada per a nens i boxes d’atenció adequats per a la declaració de la víctima, i busquen reduir l’estrès i l’angoixa emocional.

Per exemple, els espais infantils estan dissenyats perquè hi puguin jugar i estan insonoritzats perquè no puguin escoltar la declaració de la mare.

denúncies violència masclista Guàrdia Urbana

Tal com ha explicat la sotsinspectora de la Guàrdia Urbana, Gemma Alfonso, són espais exclusius i diferenciats dels punts d’atenció de la resta de la ciutadania, que s’han dissenyat “posant la víctima al centre i per fer un acompanyament integral”. En aquest punt es coordinen els recursos assistencials i policials.

“Un model que s’estendrà “

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha dit que en els nous espais es vol preservar l’anonimat i la intimitat de la víctima, per evitar la “doble victimització”. I ha assegurat que “aquest model anirà més enllà” de Nou Barris i la Rambla i s’estendrà a les comissaries de la Guàrdia Urbana de la resta de la ciutat.

Formació especialitzada per als agents

Els agents destinats al SAV han rebut formació especialitzada per tractar amb les víctimes d’aquests fets delictius. A banda, a cada districte hi ha un agent de referència en aquest àmbit, que es coordina amb els Mossos d’Esquadra i amb altres serveis especialitzats de la ciutat.

El tinent d’alcalde de Seguretat també ha recordat que la policia local ja disposa, des del 2021, de la Guia d’indicadors d’alerta. Un instrument que dona eines als agents per detectar possibles casos amagats, sobretot quan la víctima no vol denunciar. Els indicadors són possibles antecedents de violència, el testimoni dels veïns, l’aspecte i actitud del presumpte agressor i de la víctima, entre d’altres.

Gràcies a la guia, la Guàrdia Urbana han detectat 704 casos amb indicadors de vulnerabilitat. D’aquestes, 342 dones es van vincular a la Xarxa de d’Atenció de Recuperació Integral.