El món laboral presenta un biaix de gènere que és ben perceptible en moltes professions, com la infermeria o les forces de seguretat. Segons un estudi de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA, només el 14,8 % de les feines són paritàries. La resta, un 53,7 %, estan masculinitzades, l’ocupen una gran majoria d’homes, mentre que un 31,5 % estan feminitzades, hi ha moltes més dones.

Els oficis en què hi ha igualtat entre els dos sexes són la restauració (cambrers i cambreres), el comerç (excepte en les botigues), entre els professionals de la cultura o en el suport de serveis jurídics i socials, a més d’empleats de biblioteques i Correus.

Els homes són herois i les dones, bones cuidadores

Des de Tamaia Viure sense Violència, Carme Vidal posa exemples de feines en què es veu clarament que hi ha un biaix de gènere i que, a més, fomenten estereotips. Les feines més masculinitzades són les dels estibadors —en què ells representen un 85,6 % dels empleats—, els bombers —en què les dones només ocupen un 1,8 % de la plantilla a Catalunya— i la policia. En aquest últim cas, un exemple clar és el de la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb només un 13 % de dones agents. De fet, el cos local ha engegat una campanya per feminitzar l’equip.

A l’altre costat de la balança hi ha les feines que majoritàriament fan dones, que acostumen a estar relacionades amb la cura de persones. El cas més clar és la infermeria, amb un 85 % de dones. De fet, l’àmbit sanitari ja està ocupat majoritàriament per dones —un 77,69 % en la salut pública— però, curiosament, l’escletxa salarial és molt notable malgrat que elles predominen en aquest sector. Segons un informe de la UGT, les dones que treballen en sanitat cobren de mitjana 9.000 euros anuals menys que els homes.

“La presència d’homes augmenta amb cada canvi de nivell educatiu, sobretot a secundària, principalment en els cicles de formació professional i en l’especialitat d’educació física”

Vidal explica que l’ensenyament és un àmbit també molt feminitzat, amb un 75 % de mestres que són dones: “La presència d’homes augmenta amb cada canvi de nivell educatiu, sobretot a secundària, principalment en els cicles de formació professional i en l’especialitat d’educació física”, apunta Vidal.

Els treballs més precaris estan altament feminitzats

Com ja s’adverteix en les últimes dades de la Generalitat sobre la bretxa salarial a Catalunya, les feines relacionades amb la cura de persones a la llar o la neteja les ocupen un 95,6 % dones. Precisament, són àmbits en què els sous són dels més baixos i on les dones que hi treballen representen una gran majoria.