La Comissió del Centenari de la Prosperitat continua investigant sobre els orígens i la història del barri. Aquest cop han fet una crida als veïns i veïnes que han viscut bona part dels 100 anys d’història de la Prosperitat.

Record del 1919 als anys 60

Els testimonis més grans en recorden els inicis, als anys 20, la Guerra Civil i la postguerra. Molts d’ells van participar en les activitats culturals, esportives i socials de les entitats que van néixer al barri. Als anys 50 i 60 van arribar els veïns nous i poc després, l’especulació d’alguns promotors immobiliaris que van estafar un gran nombre de veïns, que van acabar vivint en barraques al pla de Santa Engràcia.

El tercer terç del segle XX està documentat

A partir dels 70, les lluites veïnals i obreres ja estan millor documentades, però sempre hi ha testimonis que aporten nous punts de vista o anècdotes. A les sessions col·lectives, que es duen a terme els dimarts al matí al Casal de Barri de la Prosperitat, els participants també aporten fotografies i documents antics. A partir de la setmana vinent començaran també les entrevistes més individuals als veïns que han decidit donar la seva memòria.

L’objectiu és conservar la memòria oral

“L’objectiu d’aquesta iniciativa és recuperar les històries que, ara per ara, només es troben al cap d’alguns veïns i veïnes“, explica Isidre Ramos, membre de la Comissió del Centenari de la Prosperitat. “Van viure una postguerra, les festes majors, i tenen moltes anècdotes que, fins ara, només circulaven oralment”. A les sessions els veïns han recordat com era el territori a principis de segle, amb les vinyes i els camps. També s’han recordat les primeres entitats culturals com ara Els Propis, que organitzava els primers aplecs de sardanes a la Font d’en Canyelles. Als anys 20 també va néixer un dels primers clubs de futbol de la zona, el Muntanyès, que també va acabar tenint una secció ciclista.

Documents que testimonien una època

Les fotografies, escriptures, cartilles de cupons d’aliments del règim o antigues llibretes bancàries són alguns dels documents que s’han recollit conjuntament amb les històries dels veïns. Als registres sonors no només hi ha els testimonis parlats, també s’estan enregistrant cançons d’aquelles èpoques que es mantenen en la memòria dels veïns i veïnes. És un gran banc d’informació que engreixarà l’arxiu de la Comissió del Centenari.