Molts veïns de la Prosperitat desconeixen la història del barri. Ara la Comissió del Centenari vol posar fi a aquest fet, i per això ha començat a investigar i recopilar arxius. Cristina Campos, una de les veïnes que componen aquesta comissió, reconeix que estan descobrint detalls i anècdotes que desconeixien fins al moment. Com ara que en un principi la zona, coneguda com a entorns de Can Dragó o els afores de Sant Andreu, es va poblar amb cases barates per a gent treballadora, sense serveis ni urbanització, i que de mica en mica es va anar edificant. Amb el temps, aquestes cases es van remuntar o es van enderrocar per construir-hi blocs de pisos.

Ara els veïns volen recopilar en un arxiu tota aquesta història, juntament amb les lluites veïnals que han dotat el barri de serveis, equipaments, places i zones verdes. Per fer-ho, reclamen la col·laboració del veïnat perquè aporti tota la documentació, fotografies i vídeos antics que tingui per casa, al local de l’Associació de Veïns de la Prosperitat. “Estem fent recerca a arxius, hemeroteques, parlant amb la gent que fa molts anys que viu al barri”, explica Joan Catafal, de la Comissió del Centenari. A més també estan recollint escriptures, fotografies, plànols de cases… tot allò que els veïns puguin aportar. La intenció és acabar creant material pedagògic perquè es pugui treballar a les escoles de la zona, i així els més petits coneguin els orígens i l’evolució de la Prosperitat.

El comissionat vol també recordar i retre homenatge als capítols reivindicatius del barri. Seran aquestes accions les primeres que es duran a terme. Ara estan preparant un acte en record de la famosa vaga de la Harry Walker. L’homenatge comptarà amb les veus dels protagonistes. El comissionat està treballant per canviar el nomenclàtor d’alguns carrers del barri. “Volem que hi hagi més noms de dones. Hi ha hagut dones que han tingut un paper molt important al barri. Volem que es reconegui a les plaques que aquests carrers o aquesta plaça s’han aconseguit per la lluita veïnal”, ha afirmat Cristina Campo. També preparen passejades històriques i xerrades.

De cara al gran acte del 2019, tenen clar que volen que hi participi la Banda Municipal de Barcelona, que va ser present en l’acte de la col·locació de la primera pedra, un segle enrere.