De les tres grans preguntes sobre com afecta la covid-19 als nens, dues semblen resoltes: s’infecten igual que els adults, però tenen quadres més lleus. La tercera pregunta, clau per al retorn a les escoles, no té una resposta tan clara: quina és la seva capacitat infectiva? Un estudi presentat aquest dilluns per l’Hospital Vall d’Hebron, basat en els nens que van emmalaltir durant el confinament, apunta que els menors contagien menys que els adults. Ara bé, part de la comunitat científica hi discrepa.
Segons el metge o investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, “és un estudi interessant però preliminar, que s’ha interpretat d’una manera exagerada o esbiaixada”. Subratlla, a més, que “l’estudi està fet amb mostres del primer pic de la pandèmia, quan es feien molt poques proves PCR a nens”. I afegeix: “No han pogut explicar l’origen del 40 % dels casos, un forat massa gran”.
En declaracions a Catalunya Ràdio, el professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, també ha descrit l’estudi com a “preliminar”. A més, ha explicat que “estudis d’altres països diuen que els nens de menys de 10 anys fan molt poca transmissió del virus i que a partir dels 10 anys fan una transmissió semblant a la que fan els adults”.
El físic i investigador de la URV, Alex Arenas, també assegura en un tuit que l’estudi no permet treure cap conclusió ferma i no compleix, diu, amb els mínims de rigor estadístic.
De l'estudi, que he trobat aquí: https://t.co/cleXqfhLu2
no es pot extreure CAP CONCLUSIÓ FERMA sobre la capacitat infectiva dels nens, i fer-ho és una aberració. Prou ja, l'estudi no supera els mínims de rigor estadístic, i els titulars que fan no estan demostrats. @salutcat https://t.co/lc5UT80C5V— Alex Arenas (@_AlexArenas) August 31, 2020
Per la seva banda, el metge i investigador de malalties infeccioses a l’Hospital Trias i Pujol, Oriol Mitjà, piulava fa només uns dies un altre estudi, de l’Hospital General de Massachusetts, que conclou que els nens tenen nivells més alts del virus que els adults i que, a més, són transmissors silenciosos de la malaltia, perquè sovint no en pateixen símptomes.
#IMPORTANTE_ESTUDIO_COVID_NIÑOS
No debemos descartar a los niños como posibles transmisores de SARS-CoV-2Massachusetts General Hospital, muestra que los niños son transmisores silenciosos de COVID-19, y tienen niveles más altos del virus que los adultoshttps://t.co/FM4Bo0PTL8
— Oriol Mitjà (@oriolmitja) August 25, 2020
Val a dir que l’estudi del Vall d’Hebron no es dona per acabat. S’ha iniciat ja una segona fase amb una mostra molt més àmplia de menors que han patit la malaltia. L’anàlisi d’aquestes dades, asseguren alguns d’aquests experts, serà més significativa i concloent.