El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Joan Martínez, ha negat que Barcelona estigui en una situació de crisi de seguretat, entesa com una fallida del sistema que no permet donar una resposta policial, segons ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Tot i això, Martínez ha afirmat que “som conscients i detectem que és una situació de problema de seguretat” vinculat “a determinats fets delictius que generen una alta percepció d’inseguretat a la ciutadania.

Sobre el repunt d’homicidis respecte a l’any passat, Martínez ha negat cap nexe ni fil conductor entre ells i ha dit que cal analitzar-los cas per cas. “Hi ha alguns d’aquests casos en què podem identificar la concurrència de baralles entre persones que es coneixen i, per tant, determinats conflictes interpersonals que també tenen a veure amb situacions personals, situacions d’entorn personal i d’entorn familiar desestructurat” ha afegit.

Intervencions més socials que policials

En aquest sentit, el director general dels Mossos ha afirmat que molts dels homicidis requereixen d’intervencions més socials que policials. I que, malauradament, quan la policia hi intervé, en molts casos ho fa en allò que els pertoca, que és detenir la persona que ha generat l’agressió a la víctima i posar-la a disposició judicial. “No podem fer un calaix de sastre amb tot i barrejar venta a la manta amb homicidis, ni barrejar la presència de joves sense arrelament amb els furts de manera no prou documentada, no prou estudiada” ha afegit. I ha reclamat “seriositat” a l’hora de tractar aquesta problemàtica.

Andreu Joan Martínez ha fet aquestes declaracions després dels incidents violents produïts en els últims dies a la ciutat i que el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, assegurés que Barcelona es trobava en una situació de “crisi de seguretat”.