L’advocada Maria Vila assegura que molts dels expedients sancionadors a ciutadans que s’han tramitat durant l’estat d’alarma són “nuls de ple dret” i que al darrere hi ha un “pur afany recaptatori”. En una entrevista al ‘reset’, de betevé, Vila carrega contra els tuits que van fer els Mossos d’Esquadra amb les excuses inversemblants que feien els ciutadans per saltar-se el toc de queda i les restriccions. Considera que la policia no ha de fer “mofa” d’un moment tan complicat, i més quan els expedients sancionadors que es van posar, assegura, són un “escàndol”. L’avocada critica especialment l’Ajuntament per tramitar els expedients de forma simplificada, amb només cinc dies per presentar al·legacions.

1.200 € per felicitar un aniversari

Un dels casos que relata Vila és el de tres noies de 16 anys que es van trobar en un portal per felicitar l’aniversari d’una d’elles, en una de les franges horàries permeses, i les van sancionar amb 1.200 € de multa a cadascuna. També critica les sancions per sortir a passejar el gos massa lluny de casa quan cap normativa establia la distància màxima, o a una parella de persones grans per anar junts a comprar a la farmàcia i a la fruiteria.

Els ciutadans han de conèixer el règim sancionador

L’advocada recorda que al principi les actes de denúncia es feien tenint en compte la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, després es va canviar per la Llei de Salut Pública i, a partir de l’agost, es va aprovar un decret llei amb un règim sancionador específic. “Si la pròpia administració no sabia com sancionar aquests actes, és evident que el ciutadà tampoc no podia esperar com seria sancionat”, critica.

“Molts expedients es quedaran per resoldre”

Basant-se en els expedients que ha pogut consultar, Vila assegura que, a diferència de la Generalitat, l’Ajuntament ha tramitat les sancions de forma simplificada, i amb multes més altes, de fins a 1.200 € (mentre les de Mossos solen ser de 300 €). Això també fa que el termini per presentar al·legacions sigui més curt, de només cinc dies, i que molts ciutadans optin per pagar la meitat de l’import de la multa dins del termini establert. Tot i això, l’advocada recomana presentar al·legacions. “L’administració està sobrepassada i crec que molts expedients es quedaran sense resoldre“. De moment, l’Ajuntament ja ha cobrat un milió d’euros per aquestes sancions. El consistori assegura que les denúncies dels Mossos i de les policies locals són les mateixes, tal com van acordar conjuntament a l’inici de l’estat d’alarma.