Un grup de detinguts al centre d’internament d’estrangers (CIE) de Barcelona, a la Zona Franca, ha iniciat una vaga de fam, segons anuncia la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme. Alerten que en els últims dies s’han fet proves PCR a molts interns en funció de la seva nacionalitat, sobretot a persones d’origen algerià, i per això temen que s’estigui preparant una deportació massiva. “No té sentit en termes de salut dins del centre, perquè després es barregen i són col·legues, l’única lògica és la possible amenaça d’una deportació perquè aquí sí que haurien de tenir una PCR en vigor“, comenta David Karvala, membre de la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme.

Davant d’aquesta situació, i tenint en compte que alguns dels detinguts al CIE estan pendents que es resolgui la seva petició d’asil, un grup d’interns han decidit començar una vaga de fam per reclamar que s’aturin les deportacions i que se’ls alliberi.

L’activista algerià Mohamed Abdellah, entre els detinguts

Entre les persones detingudes al CIE de la Zona Franca i que temen una deportació propera hi ha l’activista algerià Mohamed Abdellah. Abdellah era un funcionari de fronteres a Algèria i va decidir denunciar la corrupció que, per la seva feina, veia al seu país. En veure’s en perill com a conseqüència d’aquestes denúncies, el 2018 ell i la seva família van migrar a Espanya, on van demanar asil.

Tot i haver estat amenaçats en diverses ocasions, el 12 d’agost la petició d’asil li va ser denegada i va ser detingut, ja que sobre ell recau una ordre de detenció emesa pel govern algerià a causa del seu activisme. Ara, tem que el puguin deportar juntament amb altres conciutadans algerians. A les xarxes, diverses persones denuncien que si això passés, a Algèria el podrien torturar i, fins i tot, matar.

Entitats pel tancament dels CIE

Les persones recloses en els CIE han comès una falta administrativa per no disposar de la documentació que els permet residir legalment a l’estat. En espera de ser deportats al seu país d’origen, se’ls priva de llibertat en centres com el de la Zona Franca, que sovint han estat envoltats de polèmiques i que diverses entitats en defensa dels drets humans, com la mateixa Unitat contra el Feixisme i el Racisme i la plataforma Tanquem els CIE, en reclamen el tancament. El CIE de la Zona Franca va estar buit durant els primers mesos de la pandèmia del coronavirus, però des de l’octubre del 2020 torna a estar en funcionament.