(ACN) La consellera de Salut, Alba Vergés, vol que l’Estat elimini el reclam de marca dels paquets de tabac i així ho plantegen en les reunions tècniques de salut pública, segons ha afirmat en una entrevista a l’ACN. Els anomenats paquets neutres, amb un color estàndard i amb els missatges i fotografies d’advertència dels perills de fumar que ocupen més superfície, esborren qualsevol reclam o estratègia de màrqueting de la indústria tabaquera, tot i mantenir una referència a la marca amb una presència petita i amb la mateixa tipografia en tots els casos, i ja s’han introduït en països com Austràlia, Regne Unit, Irlanda i França, una mesura a la qual es van oposar en el seu moment altres països europeus, entre els quals l’Estat espanyol.
El Departament de Salut està preparant una nova llei d’addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d’uns anys de descens. El 25,6 % de la població catalana fumava el 2018, mentre que el 2017 ho feia el 24 %, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any passat, que també mostren que el consum de tabac és superior en grups d’edat més joves.

“El preu té incidència”

El Govern també proposarà a l’Estat un preu mínim per al tabac. Així ho han avançat aquesta setmana responsables de Salut en el marc del debat Catalunya Futur. Preguntada per si la proposta de Catalunya seria doblar el preu, Vergés ha resolt: “Si podem actuar sobre el preu, veurem on acabem. Però la proposta també pot anar en aquest sentit”. “Hi ha hagut un canvi de consum en el tabac de picadura respecte al de cigarretes, perquè hi ha una diferència de preu, sobretot entre els joves. I la millor mesura que podem impulsar és aconseguir que la gent jove ja no comenci a fumar“, reflexiona.

La nova llei d’addiccions, que el Govern preveu enllestir en un any, vol prohibir fumar dins dels vehicles privats, en instal·lacions esportives a l’aire lliure i a l’exterior de les parades de transport públic. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha avançat també aquesta setmana a RAC1 que estudiaven prohibir a les terrasses a l’aire lliure. Vergés ha evitat respondre sobre aquesta qüestió: “S’ha d’estudiar i veurem com s’avança en aquest sentit, però el primer pas és que es compleixi la normativa actual”. La consellera ha recalcat que han detectat que alguns establiments no respecten la prohibició de fumar en terrasses cobertes i que, a partir de la tardor, faran una campanya per recordar-ho als propietaris dels locals.