origen covid ratpenats laos

Un equip investigador ha descobert el possible origen de la covid, dos anys després de l’inici de la pandèmia, en ratpenats del nord de Laos, a l’Àsia. Tres espècies d’aquests animals habitants d’una cova de la península de la Indoxina tenen coronavirus genèticament molt similars al SARS-CoV-2, que va iniciar la crisi sanitària mundial a principis del 2020. Així ho apunta una investigació de l’Institut Pasteur de París i publicada aquest dimecres a la prestigiosa revista ‘Nature’.

L’equip investigador assegura que els coronavirus d’aquests ratpenats són un 97 % idèntics al que provoca la covid en humans. Afegeix que han pogut demostrar que els virus dels animals estudiats són infecciosos per als humans. L’estudi obre la porta que un dels coronavirus detectats en aquests ratpenats hagi pogut infectar un humà i, a partir d’aquí, hagi començat una cadena de contagis entre persones fins a esclatar la crisi sanitària dels darrers dos anys.

La conclusió d’aquest estudi torna a descartar, com ja ho han fet fins ara moltes investigacions, el pangolí com l’origen de la covid. A més, reforça la idea que la pandèmia de la covid pot haver-se iniciat per la intervenció de l’ésser humà en la biosfera.

Alerta per possibles noves epidèmies

En aquest sentit, tenint en compte que hi ha virus entre ratpenats circulant en la zona nord de Laos, els investigadors adverteixen de possibles noves transmissions a humans i, per tant, de possibles noves epidèmies en el futur.