pere aragones president

Pere Aragonès ha pres possessió aquest dilluns al vespre com a president de la Generalitat de Catalunya en un acte sobri al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, on el seu antecessor, Quim Torra, li ha posat la medalla de president. El dirigent d’ERC ha dit que aquesta legislatura és “l’inici d’una nova etapa” per fer un govern que “s’arremangui” perquè cal “tornar a alçar el cap”. En el seu primer discurs com a president, Aragonès ha defensat una Generalitat “inconformista, innovadora, transformadora, imaginativa, creativa i republicana”. “Ho donaré tot per fer-ho possible“, ha dit.

Aragonès ha agraït a l’expresident Torra “la seva dedicació al país durant uns anys extremadament difícils” per la pandèmia del coronavirus i la seva intervenció de la Generalitat el 2017, quan va prendre possessió. Més tard, el nou president de la Generalitat ha recordat el seu compromís per “sacsejar el país” i “fer inevitable l’amnistia i l’autodeterminació“. Això, ha afegit, malgrat “la situació enormement complicada”.

Defensa d’una república catalana europeista

El cap de l’executiu català ha assegurat que “el sotrac és gran i durant massa temps no ens ha deixat avançar” i, per això, ha fet una crida a començar aquesta nova etapa de forma urgent, amb l’objectiu de consolidar una república catalana “europea i europeista” i “compromesa amb els reptes globals”.

Aragonès ha fet el seu discurs com a cap de l’executiu català davant de diverses personalitats com consellers de l’anterior govern; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.