(ACN/redacció) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat que un dels primers encàrrecs que farà al seu govern serà elaborar un protocol i una “nova manera de funcionar” per evitar desnonaments fets per ordre judicial, com el d’aquest dimarts al matí al conegut com a Bloc Llavors, al Poble-sec.

El que s’ha viscut avui ens fa mal a tots. Són imatges que ens hem de comprometre que no es repeteixin en un futur
Pere Aragonès

Des de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, en la primera compareixença pública des que ha pres possessió del càrrec, Aragonès ha explicat que la intervenció dels antiavalots en el desallotjament del Bloc Llavors s’ha fet perquè el jutge que va ordenar el llançament ho va especificar, de manera que actuaven, diu, com a policia judicial i no pas per una decisió d’Interior o de la policia catalana.

Protocol basat en la prevenció

També ha explicat que el nou protocol hauria de permetre que no hi hagi d’intervenir la Brigada Mòbil. El document, segons ha explicat, treballarà sobretot en la prevenció incrementant, per exemple, els professionals de mediació en polítiques d’habitatge.

Pere Aragonès ha donat aquestes explicacions després que membres dels sindicats d’habitatge i Arran entressin a la seu d’ERC per protestar per aquest desnonament del carrer de Lleida amb l’actuació d’antiavalots. També aquest dimarts, el conseller d’Interior sortint, Miquel Sàmper, s’ha responsabilitzat del dispositiu policial.

Sindicats policials, a favor d’un protocol nou

Algunes associacions sindicals veuen amb bons ulls un protocol que permeti “descarregar” els Mossos d’haver d’executar llançaments, però totes coincideixen que si ho fan és perquè han de complir amb el que diu el manament judicial.

Eric Alsina, portaveu de l’Associació Professional de Mossos d’Esquadra, destaca que sempre han defensat que un desnonament és d’àmbit social i no d’ordre públic. I per això veuria bé que es legisli perquè la presència policial es vegi reduïda: “Per nosaltres, perfecte i endavant”, assegura.

Albert Palacio, portaveu del sindicat USPAC, assegura que evitar desnonaments per ordre judicial els “estalviarà” problemes, però avisa que mentre hi hagi un manament judicial l’hauran de complir.

Per la seva banda, David Miquel, portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya, remarca que quan els Mossos d’Esquadra acudeixen a un desnonament “no és un caprici d’un comandament o d’un conseller” i per això es mostra prudent fins que no hi hagi un protocol nou: “Mentrestant no podem fer una altra cosa”.

Al seu torn Imma Viudes, portaveu del sindicat SAP-FEPOL, també apunta que es deuen al que diu l’autoritat judicial: “Donarem compliment estricte a allò que ens mani“.