Uci Vall d'Hebron agost 2021

L’UCI de l’Hospital Vall d’Hebron ja ha arribat al 100 % de la seva capacitat. En els darrers dies, amb l’augment de les hospitalitzacions, el centre ha hagut d‘ampliar al màxim els llits per a pacients crítics i, fins i tot, l’hospital ha hagut de tornar a obrir l’edifici Garbí, un espai polivalent dedicat a l’atenció de pacients amb coronavirus.

Aquesta situació es podria complicar encara més les pròximes setmanes. El cap de medicina intensiva de l’Hospital Vall d’Hebron, Ricard Ferrer, explica que el pic de contagis a Catalunya podria arribar aproximadament el dia 11 de gener, segons alguns models predictius. Tot i això, el pic d’hospitalitzacions arribaria una o dues setmanes més tard: “Per tant, tindrem uns mesos de gener i febrer molt complicats als hospitals“, diu Ferrer.

L’hospital Vall d’Hebron reobre l’edifici Garbí

El doctor assegura que des de principis de novembre tot el sistema ha tingut un increment molt progressiu de pacients crítics per coronavirus. De fet, l’hospital barceloní actualment té 46 pacients covid greus (40 a l’UCI i 6 en semicrítics). Ferrer destaca que el 50 % de pacients que crítics de l’hospital són per coronavirus. Això ha provocat la reobertura de l’edifici Garbí, dedicat a les cures de pacients covid (tant de planta, com crítics o semicrítics): “Hem adaptat el dispositiu com en les altres onades per poder atendre a tots els pacients, tant els covid com els no covid”, explica Ferrer.

Limitacions de personal

El problema, segons assegura el cap de medicina intensiva no és d’espai, “això més o menys ho podem adaptar”. La principal limitació, assegura, és operativa: “Cal disposar dels suficients recursos humans per poder obrir tot aquest dispositiu i, actualment tenim limitacions de personal”. De fet, aquests dies els CAP i hospitals fan equilibris per afrontar el gran volum de feina per la sisena onada de la covid-19, encara amb professionals de vacances de Nadal i amb un 3,4 % de treballadors sanitaris de baixa per contagi.