El científic i divulgador Eduard Punset ha mort aquest dimecres als 82 anys a Barcelona. Punset patia una llarga malaltia i la família ho ha confirmat a través de les xarxes socials.

Advocat, economista, polític i divulgador científic

Punset va néixer a Barcelona l’any 1936, era llicenciat en dret per la Universitat Complutense de Madrid i tenia un màster en ciències econòmiques per la Universitat de Londres. Va ser conseller d’Economia de la Generalitat entre el 1978 i el 1980 i també ministre de Relacions per a les Comunitats Europees entre 1980 i 1981 per Centristes de Catalunya-UCD. Més tard, va ser diputat al Congrés per CiU i l’any 1985 es va vincular al CDS d’Adolfo Suárez, formació per la qual va ser escollit eurodiputat, càrrec que va ocupar durant set anys, fins al 1994.
Finalitzada la carrera política, Punset es va fer famós per la seva feina de divulgació científica, especialment al programa ‘Redes’, de TVE, que ell mateix va dirigir a partir del 1996. També va publicar nombrosos llibres de divulgació científica que van tenir un gran èxit de vendes com ‘El alma está en el cerebro’ (2006), ‘El viaje al amor’ (2007), ‘Por qué somos como somos’ (2008), ‘El viaje al poder de la mente’ (2010) i ‘Excusas para no pensar’ (2011).
Punset també va ser distingit amb el premi de l’Associació Espanyola de Científics (2011) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (2011), entre d’altres.

Punset i el procés sobiranista

Durant els últims temps, Eduard Punset havia donat suport als polítics presos per l’1 d’octubre a través del seu compte de Twitter i també en entrevistes als mitjans de comunicació. Punset no dubtava a qualificar-los de “presos polítics”. Arran de ser empresonats, va negar que a Espanya existís la separació de poders i va lamentar els que, com ell, van haver de marxar a l’exili per, anys més tard, continuar “igual”. De fet, només un mes després del referèndum, va piular que tornava a Barcelona i hi va afegir, referint-se als polítics independentistes, “sou grans i electes”.

Tant l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont com el líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, han recordat la figura de Punset des dels seus comptes de Twitter.

Les reflexions de Punset al ‘Banda sonora’ (2009)

Eduard Punset va repassar la seva trajectòria vital l’any 2009 al programa ‘Banda sonora’, de betevé. Des del seu viatge com a becari als Estats Units quan només tenia 17 anys, on es va enamorar per primer cop, o quan va ingressar al Partit Comunista quan va tornar a Espanya i va veure que vivia en una dictadura. L’òpera, els Beatles o Tina Turner formen part de la banda sonora d’aquest divulgador científic que reconeixia que no veia la diferència entre la vida i la mort. “Els àtoms que es desprenguin del meu cos quan jo me’n vagi”, afirma en aquest programa, “són pràcticament eterns”.