La Montserrat i el seu marit viuen al carrer del Pi, al cor del barri Gòtic, des de ja fa gairebé 50 anys i, durant aquest temps, asseguren que les han vistes de tots colors. Denuncien que són víctimes d’assetjament immobiliari per part de la propietat, que manté la finca, la número 3, en pèssimes condicions. L’Ajuntament els dona la raó: ha sancionat amb 90.000 euros els propietaris i ha portat la resolució a la fiscalia.

La finca en mal estat i la propietat, sense moure fitxa

Els afectats tenen un contracte de lloguer de renda antiga que data de l’any 1957. Fa 25 anys que es queixen que l’immoble està en mal estat i, afirmen, els tenidors no fan res per resoldre-ho. Els acusen de mòbing i expliquen que, fins i tot, van iniciar unes obres per una altra qüestió sense permís i amb ells a l’interior. També van fumigar l’edifici sense avisar-los, fet que, segons el consistori, ha agreujat els problemes de salut d’un dels afectats.

El 2016 van denunciar-ho a l’Oficina de l’Habitatge de Ciutat Vella i tècnics municipals van constatar que, efectivament, la propietat no complia amb el deure de conservar la finca, un indici d’assetjament. De fet, són els únics veïns que queden a tot al bloc de sis habitatges que hi ha. Ara correspon a la fiscalia determinar si s’ha produït algun delicte. La Montserrat i el seu marit han fet públic el seu cas a través del documental ‘City for sale’, de la periodista Laura Álvarez.

Sancions per assetjament des del 2018

L’Ajuntament ha actuat en quatre situacions similars des del juliol del 2018, quan va anunciar que desplegaria les seves competències en habitatge i iniciaria procediments administratius sancionadors contra fons d’inversió i grans tenidors, en cas de sospites d’assetjament immobiliari als llogaters.

De moment, dels quatre que ha engegat, dos estan pendents que el Ministeri Fiscal es pronunciï, i els dos restants han aconseguit el compromís de la propietat, que ha al·ludit la multa. Segons Josep Maria Montaner, regidor d’Habitatge, la voluntat del consistori no és “recaptar”, sinó que es respectin “els drets dels llogaters i no es produeixin aquestes situacions irregulars”.